Echipa românească a filmului “Touch Me Not”, premiat la Berlin cu Ursul de Aur, revine, marți, în festival, la invitația organizatorilor, pentru susține un masterclass despre strategii inovative de distribuție, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Regizoarea Adina Pintilie și producătoarea Bianca Oana revin la Berlinale la invitația organizatorilor festivalului, pentru atelierul Open Debates – Participatory films, unde vor împărtăși experiența cu totul specială a strategiei internaționale de distribuție și promovare a filmului care a câștigat în 2018 Ursul de Aur și premiul pentru cel mai bun debut.

Cele două realizatoare vor vorbi în urma unui turneu internațional care a dus filmul în peste 50 de festivaluri prestigioase din întreaga lume și a obținut distribuție în peste 40 de țări.

Evenimentul are loc marți, la Berlinale Talents.

Organizatorii festivalului explică de ce au ales să se concentreze asupra faptului că realizatorii români au programat în paralel cu proiecțiile de film dezbaterile “Politicile corpului”: „«De ce nu m-ai întrebat niciodată despre ce e filmul ăsta?». Cuvintele de deschidere ale «Touch Me Not» pledează pentru dialog – evenimentul nostru își propune să deschidă acest dialog. În ciuda succesului impresionant de care s-a bucurat, subiectul filmului s-a dovedit neliniștitor pentru unii critici și o parte din public. Totuși, strategia inovativă de distribuție concepută de Adina Pintilie și echipa sa – aceea de a trece dincolo de limitele sălii de cinema și a crea un dialog direct între protagoniștii filmului și spectatori în cadrul seriei de dezbateri «Touch Me Not» Politicile Corpului – a reușit să depășească aceste bariere și să ducă la împlinire viziunea Adinei Pintilie despre cinema ca un proces permanent de auto-descoperire, ce implică deopotrivă protagoniștii, echipa și publicul”, spun oficialii manifestării de la Berlin.

Dezbaterile “Touch Me Not” – Politicile Corpului au însoțit traseul internațional al filmului în cele mai importante festivaluri ale lumii, precum și principalele lansări în cinematografe din Europa și America de Nord, fiind găzduite de evenimente și instituții influente, precum MOMA Muzeul De Artă Modernă din New York, ICA Institutul de Artă Contemporană din Londra, Festivalul Internațional de Film Viennale, Festivalul Internațional de Film Amsterdam IDFA, în parteneriat cu Centrul Cultural De Balie (una din cele mai importante platforme pentru dezbateri politice și culturale din Olanda), Festivalul Internațional de Film Karlovy Vary etc. Întâlnirile sunt organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Uniunii Cineaștilor din România

“Prin intensa controversă pe care o stârnește, încă de la premiera mondială de la Berlinale, «Touch Me Not» deschide un spațiu de auto-reflexivitate și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care te face să reflectezi și să-ți pui sub semnul întrebării ideile preconcepute. Expunerea internațională a filmului a oferit o platformă solidă pentru deschiderea acestui dialog transformativ la o scară largă. Pentru a susține acest process, echipa filmului a creat proiectul itinerant Dezbatere deschisă: «Touch Me Not»- Politicile Corpului, în cadrul căruia protagoniștii filmului, pasionați activiști pentru drepturile omului venind din toate colțurile Europei, au intrat în dialog direct cu publicul internațional despre subiectele acute pe care filmul le pune în discuție: granițele personale, corpul ca un «câmp de luptă» al ideologiilor, alteritatea, intimitatea și dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumusețea non-normativă, libertatea personală”, se arată în comunicat.

“Touch Me Not” a fost nominalizat la premiul European Discovery – Prix FIPRESCI la gala Academiei de Film Europene din 2018. Începând cu luna octombrie a lui 2018, filmul a fost lansat în cinematografele din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, Danemarca, Elveţia, SUA, urmând să aibă premiera în alte peste 25 de ţări anul acesta.

Cu muzica celor de la Einsturzende Neubauten, “Touch Me Not” reuneşte protagonişti din întreaga Europă. Pe afiş se regăsesc Laura Benson (Marea Britanie/Franţa), Tómas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania).

Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark, din România, designul de sunet este realizat de Dominik Dolejsi, din Cehia, compozitor este Ivo Paunov, din Bulgaria. Scenografia i se datorează lui Adrian Cristea, iar costumele, Mariei Pitea, amândoi din România.

“Touch Me Not” are premiera în cinematografele românești pe 15 martie.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.