Rusia și Statele Unite nu au reușit să ajungă la un acord privind menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunțat joi ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Serghei Riabkov, informează agenția de știri Reuters, citând presa rusă.

Eșecul eforturilor de soluționarea a disputei ar putea duce la retragerea SUA din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) începând de sâmbătă, 2 februarie, dacă Moscova nu acceptă să renunțe la un nou tip de rachetă de croazieră care pot transporta ogive nucleare, despre ca Washingtonul susține că încalcă prevederile înțelegerii.

Moscova a refuzat să distrugă nouă rachetă Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), susținând că respectă în totalitate prevederile acordului.

“Din păcate, nu s-a înregistrat niciun progres”, a afirmat Riabkov, care s-a întâlnit recent la o reuniune a puterilor nucleare cu subsecretarul american de Stat pentru Controlul Armelor și Securitate Internațională, Andreea Thompson.

“Din câte înțelegem, urmează următorul pas, începe următoarea fază, adică faza în care Statele Unite încetează să-și mai respecte obligațiile ce decurg din INF, lucru care în mod evident se va întâmpla în acest weekend”, a explicat oficialul rus.

Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.