De la promovarea iei la promovarea orașelor României prin diferite campanii, europarlamentarii actuali au reușit să impună branduri și tradiții românești în spațiul european. MEDIAFAX vă prezintă câteva dintre inițiativele europarlamentarilor români menite să își promoveze țara.

Pentru că mandatul actualilor europarlamentari se apropie de final, MEDIAFAX vă prezintă câteva campanii și proiecte legislative prin care aceștia au reușit să impună branduri românești în spațiul european.

Unul dintre europarlamentarii care a încercat să promoveze România în spațiul european este eurodeputatul PSD Claudia Țapardel. Ea a inițiat campania „Vacanță în România”, ajunsă în anul 2018 la cea de-a patra ediție. Prin această campanie, turiştii români şi străini sunt invitaţi să trimită poze pe Facebook pentru promovarea ţării noastre ca destinaţie turistică în Europa.

Potrivit Claudiei Țapardel, „campania are ca scop promovarea României ca alternativă la destinaţiile turistice suprasaturate precum Barcelona, Paris, sau Veneţia. Astfel, turiştii vor descoperi că România oferă experienţe unice şi de neegalat, unde se găsesc adevărate comori culturale şi naturale”.

Europaerlamentarul Claudia Țapardel a inițiat în Parlamentul European, de asemenea, patru ediții ale Zilele Dunării, în cadrul cărora a ridicat problema integrării în spațiul Schengen a României.

Un proiect important susținut de europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan vizează programul „DiscoverEU”, care prevede bilete gratuite de tren pentru tinerii de 18 ani care vor să viziteze țări din Europa.

Potrivit lui Siegfried Mureșan, „în urma finanțării de 12 milioane de euro inclusă în premieră de Mureșan în Bugetul UE 2018, peste 1000 de tineri români și 30.000 de tineri europeni au călătorit sau vor călători gratuit cu trenul prin Europa până la 30 de zile în perioada 2018 – 2019”.

La nivelul Parlamentului European, europarlamentarii noștri au promovat, de asemenea, portul popular, precum ia.

Europarlamentarii PSD, precum Viorica Dăncilă înainte să ajungă premier, dar și Maria Grapini, au organizat în 2017 expoziția dedicată promovării iei, unde au fost expuse modele din toate regiunile țării. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a iei, sărbătorită pe 24 iunie.

Pentru a promova ia românească, Viorica Dăncilă, Maria Grapini și mai mulți eurodeputați români au venit în Parlamentul European îmbrăcați în ie.

Și europarlamentarul PNL Daniel Buda a promovat imaginea României la nivel european, printr-o expoziție cu peste 100 de tablouri care surprind frumusețile mai multor orașe din România.

„În calitate de europarlamentar am fost preocupat constant de diseminarea valorilor, frumuseților și oportunităților oferite de România o țara nou intrată în UE și poate puțin cunoscută de colegii europarlamentarii! În acest context am organizat o expoziție cu peste 100 de tablouri care surprind frumusețile Clujului, ale Transilvaniei și ale României. În același timp bucătăria românească și muzica autentic românească au fost reprezentate cu succes”, a declarat Daniel Buda pentru MEDIAFAX.

El a precizat că la nivelul Parlamentului European a fost organizat și un congres al tinerilor fermieri.

„Poveștile de succes ale fermierilor români au putut fi prezentate în cele patru congrese ale tinerilor fermieri organizate la Parlamentul European. Zeci de fermierii din România au avut posibilitatea sa aibă un schimb util de informații cu alți fermieri din UE, dar mai ales să își prezinte realizările fiind de altfel și premiați în cadrul acestor evenimente. Sectorul apicol românesc a fost prezent cu produsele apicole la evenimentele organizate de PE , acolo unde “bunătățile “ românești pe baza de miere, polen și nu numai au fost apreciate la adevarata lor valoare”, a mai spus Buda.

Liberalul Cristian Bușoi a organizat în Parlamentul European dezbateri pentru studenții și absolvenții Universității de Vest din Timișoara.

„În octombrie 2015 și 2018 am organizat în Parlamentului European seminarii de discuții cu tema “ Meet UVT Alumni @Bruxelles”. Scopul acestor întâlniri a fost acela de a coagula absolvenții UVT într-o comunitate puternică, de a creea și face cunoscute diverse oportunități pentru membrii comunității, de a cunoaște personalități din diaspora și de a ne implica împreună în proiecte cu impact pozitiv în societate. Am avut alături de noi reprezentanți din Parlamentul European, Comisia Europeană, Colegiul European de Securitate și Apărare, Agenția Executivă pentru Cercetare, Ministerul Cercetării și Inovării și multe alte instituții și companii din Belgia”, a declarat Cristian Bușoi, pentru MEDIAFAX.

Următoarele alegerile pentru Parlamentul Europeanau loc pe 26 mai 2019.

Deputaţii UE sunt aleşi o data la cinci ani, iar în România primele alegeri europarlamentare au fost organizate în 2007.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.