Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a scris, pe Facebook, că doar România și Italia sunt statele UE care nu au trimis propuneri oficiale de comisar european. Acesta susține că propunerile neoficiale ale Guvernului român, Rovana Plumb și Dan Nica, sunt inacceptabile la nivel european.

“Singurele două state din Uniunea Europeană care nu au trimis până acum propuneri oficiale pentru poziția de comisar european sunt Italia, care nu are guvern, și România, care are Guvernul Dăncilă. Până în acest moment 25 de state membre ale Uniunii Europene au trimis în mod oficial candidații pentru poziția de comisar european, i-au anunțat public și au fost asumați de prim-miniștrii țării respective”, a scris, joi, pe Facebook, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Mureșan susține că viitoarea Comisie Europeană nu va accepta propunerile actuale ale Guvernului român.

“În Italia, partidul de extremă dreaptă a generat o criză guvernamentală, iar prim-ministrul a demisionat săptămâna trecută. De aceea Italia are nevoie de mai mult timp. În România, o avem pe Viorica Dăncilă și ne aflăm într-o situație mai rea decât orice altă țară europeană. Ce s-a întâmplat până acum?
1. Viorica Dăncilă nu a anunțat public nicio nominalizare.
2. Viorica Dăncilă a trimis doar cu titlu informal două nume inacceptabile la nivel european. A trimis doi europarlamentari care au blocat justiția, opunîndu-se cererilor procurorilor de ridicare a imunității lor parlamentare. Vă spun foarte clar: niciodată Comisia Europeană și Parlamentul European nu vor accepta un comisar care a împiedicat justiția, așa cum au făcut Rovana Plumb și Dan Nica
3. Viorica Dăncilă a fost la Bruxelles unde nu a obținut nimic și i s-a spus foarte clar că atacatori ai justiției nu pot fi comisari europeni, iar viitoarea Comisie Europeană nu va accepta oi negre în rândurile sale.
4. Viorica Dăncilă s-a făcut de râs în fața noii președinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a scris Mureșan.

“De ce nu a anunțat Viorica Dăncilă public nicio nominalizare? Deoarece știe că aceste două propuneri sunt slabe și nici Rovana Plumb, nici Dan Nica nu vor ajunge niciodată comisari. Viorica Dăncilă știa de la bun început că vor exista probleme insurmontabile cu ambele nominalizări făcute de ea. De ce a făcut Viorica Dăndilă aceste propuneri? Pentru a satisfice grupuri de interese din PSD. De ce nu s-a consultat Viorica Dăncilă pe această temă cu președintele Iohannis, care este mult mai credibil decât ea pe plan extern? Deoarece ea nu dorește ca România să obțină un portofoliu important, ea dorește doar să satisfacă grupuri de interese din PSD”, a mai transmis politicianul.

Mureșan consideră că România putea obține funcția de vicepreședinte al Comisiei Europeane.

“Ce am pierdut până acum? Cu siguranță am pierdut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europeane pe care o puteam obține cu un candidat serios, așa cum am spus eu din luna iulie, având în vedere că statele din Europa de Est au fost subreprezentate în pozițiile de conducere la nivel european, iar Slovacia, Bulgaria, Letonia și Estonia au avut deja cel puțin un vicepreședinte al Comisiei Europene, iar Polonia chiar un președinte al Consiliului European și un președinte al Parlamentului European. Ce am mai pierdut? Am pierdut șansa de a primi un portofoliu important. Vom lua ce rămâne, la momentul la care vom desemna un candidat acceptat de noua președintă a Comisiei Europene”, arată mesajul său.

Acesta mai susține că va trebui numită o persoană “competentă și credibilă” din afara PSD-ALDE pentru funcția de comisar european.

Președintele Klaus Iohannis a relatat, miercuri, într-o discuție informală cu jurnaliștii, că i-a transmis premierului Viorica Dăncilă că este îngrijorat cu privire la propunerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european, cerându-i să nu facă această nominalizare.

Iohannis a afirmat că este îngrijorat de posibilitatea ca cele două propuneri să fie respinse de Paralmentul European, iar România să piardă portofolii importante de comisari, în timp ce caută propuneri noi.

Dan Nica și Rovana Plumb sunt propunerile Guvernului PSD pentru funcția de comisar european. Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.