Parlamentul nu a fost informat despre mecanismul de introducere a impozitului pe gospodărie, iar comisiile de specialitate nu au fost invitate să participe la întâlnirile pe această temă, de la Finanțe, a declarat, pentru MEDIAFAX, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei buget-finanțe din Senat.

“În Parlament nu am primit încă o descriere a mecanismului care vizează introducerea impozitului pe gospodărie. Am înțeles că la Ministerul Finanțelor sunt grupuri de lucru care analizează noul mecanism propus. Bine ar fi fost să fim invitați, ca și comisie de profil și din Cameră și din Senat, la aceste grupuri de lucru pentru că mai multe păreri ar fi fost un avantaj și ar fi fost și o pregătire a Parlamentului pentru o eventuală modificare a sistemului fiscal, care va veni oricum în Parlament pentru aprobare”, a declarant, pentru MEDIAFAX, Eugen Teodorovici, președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.

Acesta se arată nemulțumit de modul în care s-au comunicat informațiile referitoare la introducerea noului impozit.

“Orice idee, în orice sector al economiei, în special cel fiscal-bugetar, atunci când este adusă în spațiul public este foarte important, pentru a evita orice neînțelegere și poate chiar blocarea unei posibile idei bune, la prima vedere, să fie foarte bine descris, mecanismele de aplicare să fie foarte bine fundamentate. Să fie aduse argumentele care să arate foarte clar că aplicarea acestor noi măsuri sunt un plus față de ceea ce există în prezent, în special pentru populație și, prealabil aplicării unor astfel de măsuri, să fie și o discuție publică pentru ca fiecare să înțeleagă că sunt avantaje și nu dezavantaje, astfel încât populația să suțină o astfel de măsură. Altfel riscăm ca o idee poate bună, să nu mai fie aplicată”, a precizat președintele Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.

În ceea ce privește modul în care vor fi recrutați cei 35000 de consultanți fiscali despre care ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan a spus că onorariul mediu al acestora va fi de circa 10.000 de lei lunar, ceea ce ar înseamna o cheltuială pentru statul român de 350 milioane de lei lunar, adică 4,2 miliarde de lei anual (aproape un miliard de euro), Teodorovici susține că nu a primit nici o informație de la Finanțe.

“Trebuie să vedem ce mecanism a gândit Ministerul de Finanțe în ceea ce privește cei 35000 de consultanți fiscali la care vor fi arondați contribuabilii. Trebuie să vedem câți astfel de consultanți vor fi necesari, din ce vor fi plătiți, care sunt condițiile de recrutare a acestora. Toate aceste elemente trebuie să fie foarte clar descris și să se regăsească pe masa ministrului de Finanțe. După aceea să se stabilească foarte clar cine va face comunicarea astfel încât populația să înțeleagă și să creadă că este un mecanism mult mai util și facil pentru contribuabili”, arată Eugen Teodorovici.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.