Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pare să atragă atenţia asupra faptului că problemele globale complexe nu pot fi rezolvate prin soluții simpliste, afirmă experţi citaţi de agenţia Associated Press, observând că liderul de la Berlin adoptă o abordare mai pragmatică.

Declarația făcută cu o zi înainte, în care Merkel a afirmat că Europa trebuie să își ia destinul în propriile mâini, a reprezentat un semnal puternic dat de către unul dintre cei mai importanți lideri europeni legat de o nouă dinamică a relațiilor transatlantice. Aceste reacții au venit pe fondul dezacordurilor de la recentul summit G7.

”În baza experiențelor din ultimele zile, vremea în care puteam conta pe sprijinul deplin al celorlalți este pe sfârșite. Noi, europenii, trebuie să ne luăm cu adevărat destinul în propriile mâini” a declarat Angela Merkel citată de Associated Press.

Criticile la adresa președintelui american venite din Germania s-au înmulțit. Sigmar Gabriel, ministrul de Externe al Germaniei, deși rival politic al Angelei Merkel, a fost de acord cu declarațiile cancelarului german și a adăugat că poziția Occidentului a devenit mai slabă din cauza politicilor lui Trump, care pune interesul național al SUA înaintea ordinii internaționale.

Totodată, Angela Merkel a subliniat importanța păstrării relațiilor de prietenie cu SUA. Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, a afirmat că Angela Merkel este o atlantistă convinsă. Seibert a adăugat că relațiile dintre Germania și SUA reprezintă un pilon important al politicii externe și de securitate a Germaniei, iar Berlinul va continua să consolideze această relație. “Pentru că relaţiile transatlantice sunt extrem de importante pentru cancelar, este corect să vorbească deschis despre diferende”, a mai spus Siebert.

Sylker Tempel, expert al filialei germane a Consiliului pentru Relații Externe, a scos în evidență faptul că Angela Merkel s-a distanțat de componenta emoțională pe care s-au fundamentat relațiile dintre SUA și Europa în timpul Războiului Rece și că urmărește o abordare mai pragmatică. ”Merkel simte că relațiile transatlantice au ajuns la un punct de cotitură și că nu vor mai fi la fel ca în ultimele decenii”, a mai spus Tempel.

În Germania urmează alegeri parlamentare, iar Merkel își dorește un nou mandat de cancelar. În aceste condiții, ea nu vrea să fie asociată cu președintele american, care nu este foarte îndrăgit în Europa.

Și principalul contracandidat al lui Merkel, social-democratul Martin Schulz, se distanțează de Donald Trump. Schulz a declarat că recentele evenimente reprezintă un exemplu al faptului că Trump vrea să îi umilească pe ceilalți și l-a catalogat pe Trump drept un lider autoritarist. În plus, Schulz a afirmat că UE trebuie să își consolideze cooperarea interstatală și că nu trebuie să intre în paradigma cursei înarmărilor a lui Trump.

La summitul G7, liderii Germaniei, Franței, Marii Britanii, Japoniei și Canadei au reiterat angajamentul pentru aplicarea măsurilor pentru combaterea încălzirii globale prevăzute în Acordul de la Paris. Singurul care nu și-a asumat această responsabilitate a fost Donald Trump.

Pe fondul acestor evenimente, probabilitatea fragmentării coeziunii Occidentului este tot mai crescută.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.