Luni, 21 august, intră în vigoare mecanismul de calcul pentru polițele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) care se aplică șoferilor cu risc ridicat de accidente, numit generic „Factorul N”. Valoarea acestui indice a fost stabilită la 1,36.

„Valoarea Factorului N de 1,36 arată că o persoană care primește de la cel puțin trei asigurători diferiți oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% față de tariful de referință aferent segmentului de risc din care face parte este încadrată în categoria asiguraților cu risc ridicat și poate să solicite Biroului Asigurătorilor Auto din România – BAAR – o ofertă pentru încheierea unui contract RCA”, se arată într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Asigurații cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preț va fi calculat prin înmulțirea tarifului de referință cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de bonus-malus.

Exemplu de calcul: Unui tânăr care are istoric încărcat de daune, ajuns în clasa Malus 8 (cea mai mare), i s-ar putea cere tariful de referinţă cu aplicarea unei sancţiuni de 80% și ar ajunge, astfel, la 835,2 lei. În cazul lui se aplică pragul de scumpire de 1,36 (Factorul N) și polița ar ajunge să coste 1.136 de lei (835,2 x 1,36). Fără Factorul N, adică fără acest prag de 1,36, polița s-ar fi putut scumpi la nesfârșit, excluzându-l practic pe șoferul respectiv din categoria celor asigurabili.

Biroul Asigurătorilor întocmește în termen de 20 de zile oferta finală. Clientul are la dispoziţie alte zece zile să încheie asigurarea cu firma la care a fost repartizat.

BAAR a utilizat în calculul Factorului N datele anonimizate (rezultate din procesul de determinare al tarifului de referință) transmise de ASF, respectiv:
– prima de risc la nivelul fiecărui asigurător RCA, precum și prima de risc din tariful de referință, pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifelor de referință pentru asigurarea RCA
– primele comerciale practicate efectiv pentru asigurările RCA de către asigurătorii RCA, aferente polițelor RCA cu durata de 1, 6 și 12 luni și care au avut cel puțin o zi de valabilitate în anul 2016.

Potrivit ASF, valorile primelor comerciale aferente polițelor cu durată sub-anuală au fost transformate în valori echivalente unor prime anuale. De asemenea, valoarea tuturor primelor aferente polițelor selectate care au fost încadrate în alte clase de bonus-malus decât B0 au fost transformate în valoarea echivalentă pentru o poliță similară din clasa B0 prin împărțire la coeficientul specific de bonus-malus aferent clasei în care a fost încadrată polița respectivă.

„În urma aplicării de către BAAR a celor două metode descrise în Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraților RCA cu risc ridicat, a rezultat o valoare a Factorului N de 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală a Factorului N de 1,36”, a precizat ASF în urma deciziei din 8 august a Consiliului instituției de supraveghere.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.