La începutul lunii septembrie, pe data de 2, festivalul cu specific lipovenesc Pescărești la Ghindărești îi așteaptă pe vizitatori la prima sa ediție. Evenimentul este co-organizat de Asociația Matrioșka din Ghindărești și Fundația Romanian Business Leaders, în cadrul proiectului Antreprenorești.

Malul Dunării din dreptul localității Ghindărești va răsuna de acorduri vesele de harmoșka (armonică rusească), îmbiindu-i pe vizitatorii festivalului cu cea mai bună ciorbă de pește și cea mai bună saramură, dar și alte preparate tradiționale, gătite cu măiestrie în stil lipovenesc de către localnici.

. 

Scena gastronomică de la Pescărești la Ghindărești va avea ca invitați și profesioniști care duc gătitul la rang de arta, chefi de renume ce promit un adevărat show culinar:

  • Alex Petricean (D’Artagnan) – fost concurent Master Chef, bucătarul-şef al anului (2018) în România în cadrul ghidului Gault&Millau
  • Mihai Ionescu (Chef Lingurita)  – finalist Chefi la cutite

Programul dinamic va îmbina delicioasele tradiții culinare locale pescărești cu muzica și dansurile rusești cu suflet, precum și alte momente artistice reprezentative pentru etniile dobrogene, avându-l ca invitat special pe cunoscutul cântăreț de muzică rusească Radu Captari.

Între o strachină de ciorbă, o îmbucătură de icre proaspete și un dans kazaciok, vizitatorii se vor putea plimba cu lotca tradițională pe Dunăre pentru a admira frumusețile locului (insula cu nisip fin Mileaki, stâncile Halubeatnic și Ded i Babka, canale ascunse etc.), vor putea învăța să dea la rame, cum să gătească lipovenește în cadrul atelierelor de gătit, își vor putea încerca norocul la pescuit și admira, proba sau cumpăra costume și accesorii tradiționale lipovenești, realizate artizanal. Iar pentru cei dornici să ia și acasă ceva din savoarea festivalului, va exista o gamă largă de preparate ambalate, pregătite de gospodinele din Ghindărești (marinată de pește, pește uscat și pește afumat, salată de icre, zacuscă de pește etc.).

Proiectul Antreprenorești este o inițiativă a Fundației Romanian Business Leaders care își propune să susțină dezvoltarea economică a 10 comune din țară prin construirea și implementarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, ținând cont de specificul și resursele locale identificate.

Comuna Ghindărești este una dintre comunele selectate în cadrul proiectului și se află în jud. Constanța, pe malul drept al Dunării, între Cernavodă și Hârșova, având o populație de aproximativ 3000 de ruși-lipoveni (ruși staroveri) – una dintre cele mai compacte comunități din țară.

Asociația Matrioșka[a] a fost înființată de grup de tineri din comuna Ghindărești, având ca obiectiv conservarea și promovarea moștenirii culturale a etniei rușilor-lipoveni.

Rușii-lipoveni sunt un grup etnic de origine slavă, credincioşi ortodocşi de rit vechi cunoscuţi în întreaga lume sub denumirea de staroveri (de credinţă veche). Adepți ai credinței ortodoxe de rit vechi din Rusia, aceștia au fost nevoiți să își părăsească patria după schisma care a avut loc în biserica rusă în sec. al XVII-lea şi persecuția religioasă ce s-a declanşat asupra celor care se împotriveau reformei. Numeroşi staroveri s-au stabilit începând cu secolul al XVIII-lea şi pe teritoriile româneşti, în special în Dobrogea și Delta Dunării, fiind cunoscuţi aici sub denumirea de lipoveni.

De-a lungul secolelor, lipovenii și-au păstrat cu sfințenie limba, obiceiurile și credința ancestrală, și și-au sărbătorit cu mândrie rădăcinile. Pe 2 septembrie, Pescărești la Ghindărești îi invită pe vizitatori să ia parte la această sărbătoare, să îi cunoască mai bine pe misterioșii ruși-lipoveni, să guste preparate tradiționale de pește,  să dezlege tainele undelor Dunării și să simtă emoția cântecelor rusești.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/1827226007313451/

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.