Vicepreședintele american Mike Pence a criticat dur Germania și Turcia în ceea ce privește abordarea lor față de angajamentele față de NATO, în cadrul comemorării a 70 de ani de la înființarea Alianței, relatează publicația Financial Times.

Mike Pence a reiterat miercuri nemulțumirile Administrației președintelui american Donald Trump privind suma prea mică pe care Germania o alocă pentru Apărare, menționând că decizia Administrației de la Berlin de a continua proiectul gazoductului Nord Stream 2 riscă să aducă Germania în poziția de „prizonier” al Rusiei.

De asemenea, vicepreședintele american a criticat Turcia pentru decizia de a achiziționa un sistem de apărare antirachetă din Rusia, catalogând actul drept „o decizie nesăbuită” care ar putea submina Alianța.

Criticile vicepreședintelui au venit la câteva ore după ce secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, le-a transmis țărilor membre să rezolve dezacordurile și să combată amenințările din partea Rusiei.

Aniversările NATO din Washington sunt dominate de îngrijorări față de atacurile publice făcute de Donald Trump față de partenerii europeni și ostilitatea sa față de NATO.

„Puterea unei națiuni nu este măsurată doar prin dimensiunile economice, numărul soldaților, dar și prin numărul de prieteni pe care îi are”, a declarat Jens Stoltenberg.

În discursul din Congres, Jens Stoltenberg a numit Statele Unite „suportul principal” al „celei mai de succes alianțe din istorie”, insistând că membrii au depășit mereu divergențele, lucru care trebuie făcut și acum.

Remarcile lui Mike Pence au evidențiat această diviziune. Vicepreședintele a insistat că Alianța nu a fost niciodată mai puternică, dar a avertizat că rolul de conducere al Statelor Unite înseamnă „să îți menții promisiunile față de prietenii tăi”.

În ceea ce privește Germania, Mike Pence a transmis că țara a beneficiat de protecția Statelor Unite timp de mai multe generații, dar încă nu alocă 2% din PIB pentru Apărare și a insistat că Administrația de la Berlin face o greșeală imensă prin faptul că devine dependentă de Rusia pe domeniul energetic.

„NATO este un pact comun de apărare, nu un acord unilateral de securitate”, a declarat Pence. Heiko Maas, ministrul german de Externe, a transmis ulterior că Berlinul și-a luat angajamentul de a investi mai mulți bani în apărare și „își va ține promisiunea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.