Prima zi de școală reprezintă, pentru părinți și copii deopotrivă, una dintre cele mai emoționante zile. Așteptat, de cele mai multe ori, cu nerăbdare de către copii, începutul unui nou an școlar vine pentru părinții lor cu grija suplimentară a achiziției rechizitelor.

Fiecare familie își stabilește un buget dedicat acestor cumpărături, în care, pe cât se poate, țin cont și de părerea micuților. Mulți copii vor să vadă pe coperta caietului de matematică sau de pe penar zâmbetul unui erou al benzilor desenate ori al poveștilor Disney.

Constanța

Cel puțin părinții nu mai sunt nevoiți să bată magazinele în căutarea rechizitelor, deoarece hipermarketurile, care pot fi găsite în aproape toate orașele din județul Constanța, au amenajat încă din luna august standuri speciale unde se poate găsi tot ce este necesar și unde merg cei care locuiesc la oraș, dar unde își fac timp să ajungă și cei de la țară.

Prețurile pentru rechizitele școlare variază în funcție de calitate, dar, în general, sunt pentru toate buzunarele. Cele mai mari sume de bani sunt cheltuite pentru ghiozdane, al căror preț egalează de cele mai multe ori valoarea tuturor rechizitelor – penare, acuarele, caiete, blocuri de desen, creioane de colorat etc.

Astfel, cele mai ieftine ghiozdane și, de regulă, cele mai slabe calitativ pleacă de la 40, 45 de lei, și pot depăși 350 de lei. Pentru rechizite se cheltuie cam tot atât – caiete între 80 de bani și 10 lei, creioanele de la 1,50 lei la 5 lei, o gumă de șters de la 1 la 3 lei, ascuțitoarea 3 – 8 lei, o riglă costă de la 50 de bani la 5 lei, un stilou pleacă de la 16 lei, penarul între 10 și 50 de lei, acuarelele 2 – 10 lei, și tot așa, o sumă medie finală pentru tot ce are nevoie un elev din clasele I-IV fiind de aproximativ 150 de lei.

Iași

Familiile din judeţul Iaşi cheltuiesc, înaintea începerii anului şcolar, între 200 şi 1.100 de lei. Printre achiziţiile necesare elevilor se numără uniforme, pantofi şi rechizite, iar majoritatea părinţilor se orientează către supermarketuri.

Cheltuielile pentru începerea anului şcolar, pentru un singur elev, costă între 200 şi 1.100 de lei, în funcţie de buget, de preferinţe şi de necesităţi.

“Copilul nostru începe clasa I acum. Noi am avut noroc, aş putea spune, deoarece nu am fost nevoiţi să cheltuim foarte mulţi bani pentru Gabriel. Am cumpărat două caiete de tip 1, două caiete de matematică, un caiet cu foaie velină, un bloc pentru desen mic, plus acuarele şi pensoane, hârtie colorată pentru ora de abilităţi practice, foarfece, lipici, plastilină şi numărătoare. Am mai cumpărat o uniformă, care, de fapt, constă într-o vestă – pentru băieţei -, în valoare de 22 de lei, de la un magazin din cartierul Tătăraşi. În mod normal, ar fi trebuit să îi mai cumpărăm o cămaşă albă, dar cea de anul trecut încă îi vine bine, precum şi un penar cu stilou, creion simplu, creioane colorate, carioci, riglă şi radieră şi ghiozdan, dar, la fel, le are de anul trecut şi sunt bune”, a declarant, corespondentului MEDIAFAX, Mihai Z., un părinte din comuna Aroneanu, judeţul Iaşi.

Acesta a adăugat că, în total, a fost nevoit să achite doar aproximativ 200 de lei pentru achiziţiile de dinaintea începerii anului şcolar, iar rechizitele au fost luate de la magazinele din oraşul Iaşi.

Pe de altă parte, o mămică din municipiul Iaşi susţine că a cheltuit până acum aproximativ 1.000 de lei, pentru copilul ei.

“Băieţelul meu este în clasa a treia, are nouă ani. Pe rechizite am dat aproximativ 500 de lei, incluzând aici şi nişte manuale alternative. Totodată, pe hăinuţe am dat tot cam 500 de lei. Este vorba despre cămăşuţe, blugi… E necesar! Uniformă au de anul trecut, aşa că nu a mai fost nevoie să cumpărăm. Am dat cam 1.000 de lei până acum”, a spus Irina P.

Potrivit acesteia, comitetul de părinţi din cadrul şcolii la care merge băiețelul ei a decis ca fiecare copil să ia câte o floare la început de an şcolar, astfel că această cheltuială nu va fi una foarte mare. “S-a decis ca fiecare copil să ia câte o floare, iar doamna învăţătoare va face un buchet din toate. Vom lua câte un trandafir, iar doamna va avea un buchet de 31 de trandafiri, pentru că sunt 31 de elevi la băieţelul meu în clasă”, a încheiat Irina P.

La rândul ei, o altă mămică din municipiul Iaşi, Andreea D., spune că a cumpărat de aproximativ 800 de lei cele necesare fetiţei, dar că se aşteaptă la cheltuieli suplimentare.
“Am o fetiţă care trece în clasa I. Nu e la o şcoală de fiţe, învaţă la Şcoala Nicolae Iorga. Pe haine am dat aproximativ 500 de lei, pe echipament, hăinuţe, adidaşi, etc. Pe rechizite am dat, deocamdată, în jur de 300 de lei, dar încă nu am inclus caietele speciale şi ce mai este necesar. Cumpărăturile le-am făcut dintr-un supermarket, am mai comandat şi de pe Internet unele chestii, dar prea puţine”, a spus Andreea D.

Aceasta a adăugat că va lua şi un buchet de flori la început de an şcolar.

“Noi vom duce separat florile. Probabil că un buchet rezonabil se poate cumpăra la 25-30 de lei, deşi vânzătorii au tendinţa să crească preţurile la flori acum, mai ales că este şi sărbătoarea Sfintei Maria în perioada aceasta. Sper să găsesc ceva frumos la ghivechi, vom vedea”, a adăugat Andreea D.

În magazinele din Iaşi, preţurile pentru haine şi rechizite variază. Astfel, preţul unei uniforme complete pentru băieţi (pantaloni, cămaşă şi vestă) este cuprins între 80 şi 150 de lei, iar, pentru fete, un costum clasic pentru școală costă între 100 și 120 de lei. De asemenea, preţurile caietelor sunt cuprinse între 0,2 şi 3 lei, în funcţie de magazin sau librărie, în vreme ce prețurile stilourilor variază de la 2,5 lei, până la peste 50 de lei, iar prețul unui ghiozdan este de aproximativ 30-50 de lei.

Târgu-Jiu

Familia Băra a cheltuit pentru cei doi copii, unul în clasa a șaptea și altul în clasa a noua, suma de 1.200 de lei. Cumpărăturile au fost făcute cu greutate, dintr-un salariu, și cele necesare au fost alese de Simina, o adolescentă care începe, luni, clasa a IX -a și de mama ei, Monica Băra, ele venind 50 de kilometri, de la Baia de Fier, să găsească produse mai ieftine la oraș, în Târgu-Jiu.

„Am venit cu fata la cumpărături. Numai un ghiozdan ne costă în jur de 200 de lei, peste 200, plus hainele. Avem doi copii, băiatul e în clasa a VII-a și fata în clasa a IX-a. Fata a plecat la Novaci, că e la liceu, băiatul rămâne la Baia. Mai au nevoie de haine. Am dat pe două treninguri 410 lei. Deci cam 600 de lei am cheltuit pentru fiecare, cu încălțări cu tot. Ei nu au preferințe, ne uităm la cele mai ieftine, nu la cele scumpe, că nu sunt bani, lucrează numai soțul, ne descurcăm foarte greu”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Monica Băra, femeia de 39 de ani, din comuna Baia de Fier.

Femeia știe că fiicei sale îi va fi mai greu, este convinsă că la liceu cerințele sunt altele și nu ar vrea să sufere pentru că familia ei nu are bani. Spune, însă, că dacă hainele sunt curate, restul nu contează.

„Fata a avut rezultate bune. Este foarte greu în ziua de azi. Colegii se uită, fac diferențe. Merge cu ce are, asta e. Dacă fac diferențe e treaba lor. Să fie hainele curate și în rest nu contează. Mai are și de anul trecut coperțile caietelor, cele care mai sunt bune le folosește”, a mai spus gorjeanca.

În alte cazuri, părinții au mers la muncă în străinătate, pentru a avea bani pentru ghiozdane, caiete și uniforme.

„Nu avem un buget anume. Am fost plecată dincolo ca să fac bugetul pentru școală. Nu am luat nimic, ne grăbim acum, cu o zi înainte să înceapă școala. Sigur că ne uităm la prețuri. Ei sunt la școală în Stănești. Am pregătit banii, am muncit, acum îi cheltuiesc”, a spus Mihaela, mamă a doi copii, din comuna Stănești.

Unii părinți au mers în magazinele cu rechizite și haine pentru copii cu lista de cumpărături, în timp ce alții s-au orientat pe loc. Preferinţele celor mici s-au îndreptat spre eroii din desenele animate, mai ales la ghiozdane personalizate cu aceste personaje, al căror preț ajunge și la 200 de lei.

În județul Gorj sunt înscriși aproximativ 60.000 de elevi.

Alba

Majoritatea elevilor care învață în mediul rural vin în orașele din împrejurimi, la începutul anului școlar, pentru a-și cumpăra haine și rechizite, deoarece la magazinele din comună nu găsesc tot ce le trebuie. Pentru fiecare copil, bugetul disponibil este de 500-600 de lei și în județul Alba.

Dorel Felician Petruse, din Arieșeni, are două fete. El a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că găsește rechizite în sat, dar pentru haine trebuie să își ducă fetele la oraș.

”Găsim rechizite în Arieșeni, dar nu găsim haine și alegem în oraș, un hypermarket, pentru a cumpăra mai multe. Nu neapărat la mall. Sunt magazine pentru copii, aprovizionate special pentru începerea școlii. La magazinul din sat o să mai găsim doar rechizite. Dacă nu mai cumpără nimeni, s-au specializat pe altceva și nu mai aduc special pentru școală îmbrăcăminte. S-au reorientat”, a spus Petruse.

Acesta s-a încadrat în 500-600 de lei pentru fiecare copil, bani în care sunt incluse și hainele pentru prima zi de școală.

”Suma aceasta ne-am propus-o și am încercat să ne încadrăm în ea. Sunt produse care puteau fi și mai ieftine pentru că acum e rulaj mare și probabil și la hăinuțe este la fel. Tot timpul cumpărătorul vrea mai ieftin. Măcar la începerea anului școlar să aibă haine noi”, a mai spus bărbatul.

De asemenea, tatăl unui băiat din clasa a VII-a, care învață în municipiul Alba Iulia, a declarat că 1.000 de lei este o sumă potrivită pentru achiziționarea celor necesare în prima zi de școală.

”Știți cum este, un părinte pentru copilul lui face tot posibilul să aibă ceea ce este mai bun și nu vrea ca, din cauza altuia care are telefon nu știu de care, al lui să se simtă în vreun fel sau altul. Nu pot să vă spun un buget anume, pentru că nu l-am făcut, dar cred că 1.000 de lei, pentru haine și rechizite, dar și materiale auxiliare, este o sumă corectă, rezonabilă. Cumpărăm de la noi, din Alba Iulia, dar peste câțiva ani, după ce băiatul va crește, cred că vom fi nevoiți să facem un drum de Cluj sau Sibiu, pentru haine, că de rechizite nu se pune problema”, a spus Muntean Gabriel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.