BUCUREȘTI (MEDIAFAX) – Daniel Constantin și-a lansat, luni seara, pe terasa unui hotel, situat între vilele din Domenii, aproape sediului central al ALDE, în prezența a aproximativ o sută de persoane, un proiect politic ”#altfel” – ProRomânia, un partid de centru, dar și cu accente patriotice.

Cu jumătate de oră, pe terasa unui hotel din zona Cașin a Capitalei, se făceau pregătiri de zor. Pe mese, aranjamentele florale erau eclipsate de pancarde de dimensiuni generoase pe care scria ”#altfel”, semn că noul proiect se dorea unul ieșit din tipare.

Cu zece minute întârziere, pe terasă și-a făcut apariția Daniel Constantin. Înaintea lui, apăruseră fostul deputat Mihai Sturzu, câțiva deputați aleși din partea ALDE, partid al cărui copreședinte a fost până de curând Daniel Constantin, dar și Sorin Minea.

”De ce ProRomânia? ProRomânia, acest proiect politic se numește în felul acesta pentru că în primul rând sunt român, îmi iubesc țara și vreau să fac ceva pentru țara mea. În al doilea rând, ProRomânia pentru că majoritatea liderilor politici, a oamenilor care au intrat în politică, pentru a se valida din punct de vedere personal, plan național și plan internațional vin și spun: sunt pro-european și pro-NATO. Dar să nu uităm că în primul rând trebuie să fim pro-România și pro-români,. Dacă ești pro-România și pro-român categoric ești și pro-UE și pro-NATO, pentru că orice român care simte românește, orice român de bună credință nu vede România decât în UE și în NATO. Va fi un partid în primul rând de centru, dar și cu accente patriotice, pentru că niciun om politic nu ar trebui să fie la vârful politicii, la vârful politicii românești dacă nu este patriot. Nu vorbesc de un naționalism extremist, vorbesc de un accente patriotice pe care ar trebui să le aibă fiecare dintre noi”, a spus, în discursul său de început, inițiatorul proiectului politic, Daniel Constantin.

Printre cei prezenți s-a aflat și europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENL), condus de Marine Le Pen.

”Atunci când am stabilit data de 29 mai nu mai lucram la Ministerul Mediului, deci nu mai aveam relația cu cei de la meteo, să pot să stabilesc o zi așa frumoasă, cum este cea de astăzi, așa că îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că este alături de noi, ne-a ajutat ca astăzi să putem să facem o lansare deosebită a unui proiect politic care se vrea înainte de toate relaxat, care să adune oamenii, care să încerce să implice oamenii, să adune opinii de la oameni și să se asigure că tot ceea ce vor oamenii se regăsește într-o anumită platformă. (…) Tot ce vedeți astăzi s-a născut dintr-o emoție”, a mai spus Constantin.

Printre cei care i-au fost alături se numără parlamentarii Eugen Durbacă, Mircea Banias, Florea Damian și Sorin Câmpeanu.

”Vreau să mulțumesc unor oameni care și-au sacrificat funcția, oameni care au venit alături de mine și au spus: vrem să dovedim că se poate și altfel, nu se poate să stăm numai cu interese politice personale, vrem să dovedim că facem un proiect politic în care interesul public să primeze. Au pierdut funcții de secretari de stat, de consilieri, de șefi de agenții numai ca să pornească, cu trei ani înainte de alegeri, un proiect politic în care cred”, a mai spus fostul co-președinte al ALDE.

La un moment dat, Daiel Constantin și-a întrerupt discursul deoarece a observat că unei tinere i se făcuse rău, probabil din cauza soarelui și a aglomerației.

”Eu sunt Raluca și sunt parte a generației tinere, o generație liberă, optimă, care cere, dar și dorește, o generație altfel. Și altfel ar trebui să fie și societatea actuală, o societate în care tinerii sunt implicați în viața actuală, în politicile de și pentru tineret. Este foarte greu să fii motivat, mai ales ca tânăr. Nu avem răbdare, dar avem ambiție. Dorim ca lucrurile să se întâmple ieri. Faptul că mă aflu pe scenă alături de oameni politici, de societate din România, oameni importanți, oameni din mediul de afaceri, este dovada vie că în acest partid tinerii se implică și sunt promovați”, a spus și Raluca Haliț, unul dintre fondatorii partidului.

Președintele Federației Romalimenta, Sorin Minea, care s-a alăturat și el partidului ProRomânia, spune că e greșită concepția românilor care se opun politicii.

”E o prostie, politica e necesară. Fără politică, dacă luăm etimologia cuvântului, nu am exista noi și nu ne-ar proteja nimeni. Și politicienii sunt necesari. Prostia a fost în clipa în care politicienii au simțit nevoia să decreteze că ei sunt o clasă. În clipa în care s-au asociat și au făcut o clasă politică, interesul fiecărei clase e să conducă. Pentru a conduce, faci compromisuri. Și atunci au început să facă compromisuri și au uitat să facă politică și politici”, a afirmat Minea.

Un alt susținător al proiectului, Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în Guvernul condus de Victor Ponta și premier interimar, își justifică implicare în noul proiect prin faptul că a constatat că este consumată prea mult energie pentru trecut.

”Acum, având această oportunitate, având spiritul unui om căruia i-a plăcut să construiască, constatând că în jurul nostru lumea se schimbă şi în timp ce lumea se schimbă, ne preocupăm excesiv de mult pentru subiecte care, fără doar şi poate au importanţa lor, precum alegerile din 2009, Revoluţia din 89, mineriadele, arhiva SIPA, totuşi lumea se schimbă în jurul nostru, nu trebuie să ne canalizăm energiile atât de mult spre ceea ce a fost. Românii au altfel de aşteptări”, a spus și Sorin Cîmpeanu.

După circa o oră de discursuri, cei aproximativ o sută de susținători ai noului partid au mai socializat o vreme, fermi convinși că vor schimba percepția românilor despre politică, chiar dacă majoritatea celor prezenți lângă Daniel Constantin sunt politicieni cu ștate vechi în politică.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.