Un băimărean pasionat de lucrările de tâmplărie a înfiinţat, după 1990, o firmă care a restaurat peste 50 de monumente istorice din lemn sau zidărie. ”Căutăm lucrări pe care alții le refuză, acolo vrem să lucrăm, la proiecte atipice”, spune doctorul de monumente.

Cornel Cușner a copilărit cu atelierul de tâmplărie în casă și a prins drag, de mic, de lemn, pe care a învățat să îl asculte și să îl prelucreze. Peste ani a devenit ”doctorul de monumente”, iar cu ajutorul specialiștilor săi din firma Rustic din Baia Mare a reușit restaurarea a peste 50 de monumente istorice din lemn, piatră sau zidărie din toată țara, redându-le strălucirea de odinioară.

Biserica de zid din Tăuții de Sus din 1779, Turnul Ștefan din secolul al XV-lea și Bastionul Măcelarilor din Baia Mare, biserici din lemn din secolele XVI – XVII din Bogdan Vodă, Fărcașa, Rozavlea, Lăschia, Cărpiniș, Copalnic-Mănăștur, Buzești, Piața 700 din Timișoara, Colonada din Buziaș din 1875, locul de promenadă preferat al împărătesei Sissi, o biserică de zid de pe vremea lui Ștefan cel Mare în județul Vaslui, o biserică fortificată lângă Odorheiu Secuiesc, zeci de cruci din lemn din Cimitirul Vesel de la Săpânța, sunt proiecte de restaurare la care au lucrat sau lucrează specialiștii conduși de Cornel Cușner, un băimărean care a înființat după 1990 firma Rustic.

”Nu este deloc greu să facem lucrări de restaurare, dacă faci cu pasiune nu are cum să fie greu. Îmi place să mă ocup de restaurarea monumentelor istorice. Nimic nu e mai plăcut pentru mine. Sunt foarte multe provocări, acestea sunt frumoase, pentru că așa cum nu sunt doi oameni identici, nu sunt nici două monumente la fel. Când alții se opresc, firma noastră intervine, noi căutăm lucrări pe care alții le refuză, acolo vrem să lucrăm, la proiecte atipice. Dacă lucrezi cu sufletul nu este greu. Și colegilor mei le place să lucreze la restaurarea monumentelor istorice, dacă nu am lucra în echipă nu am reuși, noi știm ce trebuie să facem, de aceea ne este mai ușor și lucrările merg mai repede, avem trei echipe de specialiști”, a declarat Cușner corespondentului MEDIAFAX.

Acesta a început afacerea după 1990 cu construcții din lemn, șarpante, după care, în 1996, a intrat în proiectul de construire a unei biserici de lemn, câștigat în urma unei licitații, pentru comunitatea de români din Geneva.

”Am construit de la zero la Geneva o biserică tradițională maramureșeană din lemn, o lucrare deosebită. De atunci am continuat cu aceste construcții speciale. Până acum am construit circa 45 de biserici noi din lemn și am restaurat peste 40 de biserici din lemn, la care adaugă alte lucrări de restaurare la monumente de zidărie sau piatră în cei 26 de ani de activitate. În acest an vom mai construi o biserică din lemn și vom mai restaura alta. O construcție nouă depinde de complexitatea lucrării și de mărimea bisericii și durează între 3 și 6 luni, iar restaurarea până la un an, în funcție de gradul de deteriorare a monumentului”, a spus acesta.

Una dintre cele mai complexe lucrări de restaurare la care a participat Cornel Cușner a fost cea din 2013 de la Piața 700 din Timișoara când, în timpul construcției unui imobil, s-a descoperit o ecluză la 5 metri adâncime, care data de anii 1800, din perioada împărătesei Maria Tereza, prin care se putea inunda, dar și deseca şanţul de apărare al vechii cetăţi.

”A fost o lucrare la nivel internațional privind salvarea patrimoniului. Am desfăcut tot ce am găsit acolo. Fiecare cărămidă am luat-o bucată cu bucată, la fel și piatra folosită la construcție, grinzile masive din stejar cu care era pavată ecluza. Le-am transportat pe toate în 28 de TIR-uri într-o hală a UMT Timișoara unde le-am recondiționat și am lucrat pietrele pe toate fețele, le-am numerotat, au fost efectuate tratamente și reparații. După care le-am repus exact în forma inițială pe noul amplasament, aflat la câțiva zeci de metri distanță de locul descoperirii arheologice”, a precizat Cușner.

Acesta a terminat Dreptul, dar a devenit specialist în restaurarea de monumente istorice și membru fondator al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România. Firma pe care o conduce este autorizată de către Ministerul Culturii pentru lucrări de restaurare, arhitectură, inginerie-consolidare şi restaurare structuri monumente istorice și folosește tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului și a pietrei pentru recuperarea monumentelor arhitectonice.

Lui Cornel Cușner i se mai spune și ”doctorul de monumente” pentru că întotdeauna găsește, împreună cu echipele de restauratori, soluția potrivită la fiecare monument la care se intervine.

”Cu ajutorul tatălui meu ne-am adus contribuții la lucrări de restaurare, am găsit soluții ingenioase tehnice pentru monumentele istorice, pentru bisericile din lemn pe care le-am restaurat, astfel încât nu slăbim piesele de rezistență. Readucem la viață monumente vechi care să mai reziste minim încă o dată viața lor, deci cel puțin 300 – 500 de ani, cu condiția efectuării reparațiilor capitale periodice sau a unor tratamente sau întrețineri. Am pus biserici din lemn care nu aveau fundație pe soclu sănătos, fiecare biserică se ridica circa un metru pentru a putea realiza o fundație nouă”, a explicat Cornel Cușner.

Acesta a constatat în ultima perioadă o implicare din ce în ce mai mare a statului în astfel de lucrări de restaurare, dar și a opiniei publice care susține protecția monumentelor istorice.

”A avea un monument istoric într-o localitate este o mare mândrie”, crede Cușner.

Firma Rustic are 80 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro în anul 2016.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.