Serviciul de Telecomunicații Speciale a avut parte de puține schimbări, comparativ cu celelalte servicii, însă nu a fost total străin scandalurilor momentului. Marcel Opriș a dat explicații în 2009 legate de alegeri, iar 8 ani mai târziu STS-ului i se cereau noi acte privind același scrutin.

În primăvara acestui an, în plin scandal legat de existenţa protocoalelor încheiate de diferite instituţii cu serviciile secrete, au ieșit la iveală acte care încă sunt funcţionale. Este cazul protocolului de cooperare privind activitatea de informaţii pentru securitate naţională, încheiat în 2004, pe vremea președintelui Ion Iliescu.

Documentul este invocat şi în raportul de activitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru anul 2014.

“Instituţiile semnatare ale Protocolului general de cooperare privind activitatea de informaţii pentru securitate naţională (SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP, STS şi ORNISS) au urmărit respectarea principiilor legalităţii, coordonării unitare, competenţei materiale, secretizării mijloacelor şi metodelor specifice folosite în obţinerea datelor şi informaţiilor şi proprietăţii intelectuale asupra informaţiilor care fac obiectul cooperării. Au fost acoperite, prin acţiuni specifice, toate domeniile reglementate de Protocol, SRI acţionând prioritar în direcţia îndeplinirii atribuţiilor sale generale”, se arată în raportul SRI pentru anul 2014.

Așadar, STS era pe lista de instituții semnatare ale protocolului.

“Dintre modalităţile de cooperare, locul central l-a avut schimbul de date şi informaţii, realizat în conformitate cu normele legale şi cu respectarea termenelor de comunicare a datelor solicitate de instituţiile partenere. De asemenea, au fost constituite grupe operative sau de coordonare comune, compuse din experţi ai părţilor semnatare, pentru executarea unor misiuni complexe şi exploatarea în comun a autorizaţiilor de interceptare a comunicaţiilor vectorilor, ceea ce a potenţat documentarea calificată a activităţilor infracţionale”, explică SRI în raportul postat pe site.

Tot în primăvara acestui an, procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituţională a României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind alegerile din 2009. De la fiecare instituţie au fost cerute date specifice.

PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic. Acesta a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur a mers acasă la Gabriel Oprea, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.

Nu e însă pentru prima dată când Serviciul de Telecomunicații Speciale dă explicații despre alegerile din 2009.

În urmă cu opt ani, la scurt timp după scurtin, directorul STS, Marcel Opriş era audiat în Comisia de Apărare din Senat. Scandalul pornise atunci în urma unor afirmaţii făcute de reprezentanţii unor partide potrivit cărora STS ar fi permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului şi să poată astfel număra mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Opriş spunea că STS a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadrul legal pentru procesele electorale şi garantează acest lucru.

“Dar STS nu este singurul care are o infrastructură puternică. În comunicaţii există posibilitatea de organizare de astfel de infrastructuri nenumărate. Dacă vreţi, trebuie două condiţii: să ai colaboratori profesionişti care se găsesc acum în toată piaţa, inclusiv privată, şi să ai bani”, a afirmat la acea vreme Marcel Opriş.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.