Unul dintre serviciile de securitate din Rusia, FSB, a anunțat luni că a capturat o bandă a rețelei teroriste Stat Islamic (SI) ce plănuia atacuri majore asupra rețelei de transport și asupra centrelor comerciale din Moscova, relatează France 24.

În comunicatul emis de FSB, se precizează că ofițerii de securitate au reținut suspecții în afara Moscovei, în timp ce planificau ”o serie de atacuri teroriste în locuri publice aglomerate, inclusiv asupra transportului public și asupra marilor centre comerciale din Moscova. Ei urmau să folosească dispozitive explozive puternice și ar fi efectuat bombardamente sinucigașe”.

Atacurile ce urmau să fie puse în practică au fost organizate de către luptători ai SI din Siria, identificați drept T.M. Nazarov și A.M. Shirindzhonov. Potrivit presei din Tadjikistan, Nazarov, cunoscut și sub numele de Abu Osama Noraka, a apărut în declarațiile video ale SI postate pe rețelele jihadiștilor.

FSB a mai precizat că ofițerii de securitate au mai percheziționat un laborator din Moscova în care se fabricau bombe, reținând un emisar al SI din Rusia, un expert în material exploziv și doi potențiali atacatori. În total, au fost reținuți patru indivizi, dintre care unul era cetețean rus.

Forțele de securitate din Rusia anunță în mod regulat că au dejucat atentate teroriste majore, subliniind amenințarea venită dinspre fostele republici sovietice din Asia Centrală, unde un număr mare de muslumane s-au alăturat grupării teroriste SI.

În luna iulie, FSB a reținut șapte indivizi despre care s-a spus că pregăteau atacuri teroriste în Sankt Petersburg. În acest oraș, în luna aprilie a avut loc un atac cu bombă asupra metroului, în urma căruia 15 persoane și-au pierdut viața.

VIATenews
SURSĂMEDIAFAX
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.