10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 600 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sau participat luni, 8 mai, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara pentru a sărbători performanţa în Teatrul românesc prin Gala UNITER.

„Oraş martir, al florilor, oraş capitală culturală europeană… Oraşul schimbărilor majore, al revoluţiei, al viitorului Cultural al ţării” – astfel a deschis actorul Ion Caramitru cea de-a 25-a gală a Premiilor UNTER într-o atmosferă galantă, a fracurilor şi rochiilor foşnitoare de mătase, a luminilor rampei, dominată de emoţii, dar şi de glumele amfitrionului serii.

Primul premiul acordat luni seară la cea de-a 25-a gala UNITER ce a avut loc la Palatul Cullturii din Timişoara a fost Premiul pentru proiecte inedite şi realizîîri remarcabile Teatrului Naţional Mihai Eminescu pentru realizarea Sălii 2, Sala Manej, spaţiu neconvenţional, premiu ce a fost înmânat de primarul Nicolae Robu Adei Lupu Hausvater.

„Sunt extrem de emoţionat. A fost o surpriză pentru mine. Premiul se datorează celor care au pus umărul şi foarte mult suflet ca acea sală să devină un lăcas cu care noi ne mândrim, în care se face teatru adevărat”, a spus Robu. „Acest proiect este foarte bine făcut. Trebuie să alăturăm lui şi ceva nou.”, a mai declarat primarul Timişoarei.

Actriţa Dorina Chiriac, ce a purtat în seara de gală o rochie spectaculoasă marca Doina Levintza, i-a înmânat Premiul pentru Debut actorului Iustinian Turcu pentru rolul Georg din spectacolul Martiri la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană.

„Mă simt onorat că sunt alături de atâtea personalităţi. Vreau să mulţumesc profesorilor mei de la facultate…domnului director al Teatrului Naţional Radu Stanca, domnului Constantin Chiriac pentru că mi-a oferit şanse să-mi fac meseria. Mulţumesc martirilor mei din spectacol pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine, sprijinul”, a spus tânărul actorul Iustinian Turcu.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, acordat de actriţa Virginia Mirea, i-a revenit lui Gheorghe Visu pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul „Suflete moarte” de la Teatrul de Comedie Bucureşti. „Am să-i mulţumesc pentru filmuleţul de pe Youtube Rareş Stoica şi tânărului regizor cu care lucrez de ani buni şi cu asta basta Vă mulţumesc”, a spus Visu.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat de către regizorul Bobi Pricopie actriţei Anei Ciontea pentru pentru rolul Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul Suflete moarte la Teatrul de Comedie Bucureşti.

Actriţa Mariana Mihuţ a fost recompensată cu Premiul pentru întreaga activitate, întreaga sala aplaudând-o în picioare.

„Chiar nu speram să mai păşesc o dată pe scena galelor UNITER”, a spus actriţa vizibil emoţionată, adăugând o serie de mulţumiri profesorilor care au format-o, dar şi regizorilor cu care a lucrat.

Principesa Maria a României i-a înmânat premiul pentru cea mai bună piesă românească dramaturgului Petre Barbu:„Este o mare bucurie sa ma aflu aici alături de dumneavoastră la ediția jubiliară a galei UNITER. La un sfert de secol de la lansare Gala continua sa fie momentul culminant al anului, locul în care valorile artei dramatice românești sunt recunoscute… Anul acesta gala UNITER are loc la Timișoara, orașul care a declanșat Revoluția din 1989 și care a dus greul suferințelor din acele momente. Le adresez timisorenilor salutul meu cald și aprecierea pentru ca au pastrat viu spritiul libertatii și al valorilor democratice. Ca de fiecare data juriul a ales și anul acesta cea mai buna piesa romaneasca a anului. Felicit castigatorul, domnul Petre Barbu”, a spus Principesa Maria a României acordându-i premiul dramaturgului român.

„Eu am câștigat acum 14 ani acest concurs cu Piesa Tatăl nostru care ești în supermarket și am așteptat un regizor să monteze această piesă. Dedic acest premiu fiicei mele Teodora și soției mele care suferă pentru fiecare cuvânt pe care îl scriu.”, a spus Petre Barbu.

Premiul pentru scenografie acordat pentru întreaga carieră a fost acordat Luanei Drăgoiescu.

Cosmin Ardeleanu, scenograful care a realizat și albumul aniversar al Galei UNITER 25 de ani, a fost cel care i-a înmânat premiul pentru întreaga activitate aducându-i un laudatio de proporții scenografei Luana Drăgoiescu..

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Dragoș Buhagiar, care a mai obținut și în trecut o serie de premii pentru scenografie din partea juriului UNITER.

„Acest premiu îi aparține în egală măsură domnului Silviu Purcărete”, a spus Buhagiar.

Premiul special oferit de senat pentru o carieră excepțională în teatrul de păpuși și marionete a fost acordat scenografei Eugenia Tărășescu-Jianu.

Umoristul Toni Grecu a realizat un memento ai celor 25 de ani ai galei UNITER, rugând publicul să repete cuvântul „rezistă” (mesajul protestatarilor din Piața Victoriei, din această iarnă), după fiecare an al galei teatrului românesc, spre deliciul participanților, mizând pe ideea că arta rezistă dincolo de regimuri politice

Gala Premiilor UNITER din Timișoara anului 2017 are loc dupa 25 de ani de istorie a Teatrului romanesc, 25 de ani de teatru romanesc, tot atatia ani in care artistii s-au confruntat
pe scena teatrului si pe scena vietii.

Trofeul care insoteste premiile este opera artistului plastic Ion Bitzan. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului UNITER sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016.

Juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru: Monica Andronescu, Alice Georgescu şi Mircea Morariu. Juriul final a fost format din Alexandru Darie, Luana Dragoiescu, Dana Dogaru, Florica Ichim si Maria Sirbu.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.