Fondurile aferente emisiunii de euro obligațiuni, în valoare de 3 miliarde euro, lansată în data de 27 martie 2019 pe piețele financiare internaționale, au fost încasate joi de către Ministerul Finanțelor Publice, informează instituția.

Suma atrasă prin această emisiune va consolida rezerva în lei și în valută existentă în prezent în Trezoreria Statului, acoperind peste 7 luni din necesarul de finanțare pentru anul 2019, precizează Ministerul Finanțelor Publice.

Emisiunea a fost realizată în trei tranșe, din care 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani, cu o dobândă de 2%, 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5% și 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani și dobânda de 4,625%. Investitorii primei tranșe au provenit, predominant, din Austria și Germania (22%). Pentru celelalte două tranșe, investițiile au provenit, predominant, din Regatul Unit (38%, respectiv 32%).

Potrivit surselor, investitorii au acordat un interes sporit emisiunii, fiind suprasubscrisă de peste 2,5 ori. În tranzacție au fost implicați 450 de investitori.

„Emisiunea evidențiază interesul sporit al investitorilor în euro obligațiunile românești. Atât volumul atras de pe piețele externe de capital, cât și tranșa de 30 de ani, constituie performanțe deosebite și demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menținerea prezenței României pe piețele externe, în vederea completării planului de finanțare previzionat pentru anul în curs și, în situația unor condiții de piață favorabile, chiar prefinanțarea nevoilor planificate pentru anul următor”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Comparativ cu valorile lansate inițial pentru cele trei tranșe, costurile au fost reduse gradual cu 20-25 puncte de bază, obținându-se în final niveluri foarte reduse ale primelor de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară, și anume: 7 ani – prima de emisiune 5 puncte de bază, 15 ani – prima de emisiune 10 puncte de bază și 30 ani – prima de emisiune 10 puncte de bază. Emisiunea a fost intermediată de către JP Morgan Securities plc, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Societe Generale.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2019, în conformitate cu OUG 64/2007 privind datoria publică. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2019, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2019 de pe piețele externe este estimată la un nivel de circa 4,25 miliarde de euro. Decizia Ministerului Finanțelor Publice de a emite un volum de 3 miliarde euro, se înscrie în strategia de a asigurare resurselor necesare de pe piețele externe în prima parte a anului, urmând ca în cea de a doua partea anului să procedeze, în mod similar, cu acțiunile întreprinse de alte agenții de datorie din Uniunea Europeană, la prefinanțarea necesităților aferente anului următor, în funcție de condițiile de piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.