Luni, absolvenții de liceu care nu au reușit să promoveze bacalaureatul în prima sesiune vor susține proba scrisă la Limba și literatură română, fiind vorba despre peste 39.000 de candidați înscriși. Primele rezultate vor fi afișate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 6 septembrie.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, luni demarează examenul de Bacalaureat, sesiunea a doua, cu proba scrisă la limba și literatura română, urmată, pe 23 august, de proba obligatorie de profil, iar pe 24 august absolvenții de liceu vor susține proba la alegere, în funcție de profil și specializare.

Pe 25 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar pe 28 august va fi evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B. Iar pe 29-30 august, este programată evaluarea competenţelor digitale – proba D, urmând ca pe 30-31 august, vor fi evaluate competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

Noutatea acestei sesiune o reprezintă inversarea probelor, absolvenții de liceu susţinând mai întâi probele scrise, apoi evaluarea competențelor lingvistice sau digitale.

Conform datelor centralizate de către Ministerul Educației, peste 39.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2017.

„Pentru susţinerea examenului în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de elevi înscrişi (din toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 37.138 – zi, 1.036 – seral şi 1.261 – frecvenţă redusă. Precizăm că în prima sesiune au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi (din toate promoţiile)”, a anunțat reprezentanții Ministerului.

Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba, precizează sursa citată.

„Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, atenționează Ministerul Educației.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în 1 septembrie, până la ora 16,00, iar elevii nemulțumiți de note pot depune contestaţii între orele 16:00 -20:00. Între 2 și 5 septembrie vor fi rezolvate contestațiile, iar în 6 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Anul trecut, rata de promovare înregistrată în sesiunea august-septembrie a examenului naţional de Bacalaureat a fost de 24%, un rezultat apropiat cu cel din anul 2015, când promovabilitatea a fost de 24,1%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.