Rata anuală a inflației a scăzut la 3,4% în luna octombrie după ce în luna septembrie a înregistrat o valoare de 3,5%, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,16%, cele nealimentare cu 2,57% iar serviciile cu 4,14%.

“Preţurile de consum în luna octombrie 2019 comparativ cu luna octombrie 2018 au crescut cu 3,4%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2017 – octombrie 2018), calculată pe baza IPC, este 3,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%”, arată INS.

Vineri, 8 noiembrie, guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu a anunțat că este prognozată o rată anuală a inflației de 3,8% pentru finalul acestui an, cu 0,4% sub prognoza din august, și de 3,1% în decembrie 2020, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza precedent și în intervalul țintă al BNR de 2,5% plus/minus 1%.

Guvernatorul BNR a spus că evoluția înflației în cel de-al treilea trimestru al anului a fost influențată de ieftinirile înregistrate pe segmentul legumelor, pe fondul unei recolte bune pe plan european, de corecția cotației petrolului, indusă de incertitudinile asociate mediului extern, pecum și de reducerea consistentă a prețului gazelor naturale, în contextul măsurilor de plafonare a tarifului de vânzare.
Oficialii băncii naționale se așteaptă ca tendința dezinflaționistă actuală să continue până la sfârșitul anului în lipsa unor șocuri externe sau în lipsa unei liberalizări subite a prețurilor la utilități.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.