Președintele Klaus Iohannis a decis, joi, să retrimită Parlamentului pentru reexaminare Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTv).

“Legea pentru modificarea art. 19 din Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune vizează, pe de o parte modificarea dispozițiilor referitoare la numărul de voturi necesar desemnării în Parlament a membrilor Consiliului de administrație al Societății Române de Radiodifuziune, respectiv Societății Române de Televiziune, iar pe de altă parte majorarea numărului de propuneri de care dispun grupurile parlamentare reunite din cele două Camere în cadrul consiliilor de administrație ale celor două societăți. Aceste intervenții legislative ridică însă probleme atât sub aspectul corelării cu celelalte dispoziții ale Legii nr. 41/1994, cât și în ceea ce privește claritatea și predictibilitatea normelor, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de către Parlament”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale remis MEDIAFAX.

Șeful statului invocă o inconsecvență a sintagmelor folosite în noua Lege adoptată de Parlament.

“Referitor la aceste prevederi, un prim aspect pe care îl semnalăm are în vedere inconsecvența termenilor utilizați în conținutul art. 19; art. 19 alin. (1) utilizează noțiunea de desemnare, în timp ce alin. (6) al aceluiași articol are în vedere votul în ansamblu. Considerăm că, în lipsa punerii de acord a celor două sintagme s-ar putea înțelege inclusiv că desemnarea şi supunerea la vot a candidaților sunt etape distincte în numirea Consiliului de administrație. În al doilea rând, aceste prevederi ale alin. (1) al art. 19 nu sunt corelate cu dispozițiile alin. (6) al art. 19 din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora listele de candidați se supun în întregime votului în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului și se aprobă cu votul majorității deputaților și senatorilor”, potrivit sursei citate.

Președintele României atrage atenția și asupra faptului că în modificarea legii amintite trebuie avută în vedere și demiterea membrilor în consiliile de administrație ale SRR și SRTv.

“Noua majoritate prevăzută de legiuitor la numirea membrilor consiliilor de administrație a celor două societăți ar trebui avută în vedere și în ceea ce privește demiterea acestora, în caz contrar Parlamentul va numi aceste consilii cu votul majorității parlamentarilor prezenți, în timp ce pentru demiterea acestora va fi nevoie de majoritatea din totalul deputaților și senatorilor. În acest sens, semnalăm că potrivit art. 20 alin. (3) din același act normativ, comisiile permanente de specialitate reunite ale celor două Camere pot propune, cu votul majorității membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administrație, a cărui activitate este necorespunzătoare. Totodată, prevederile alin. (1) al art. 19 ar trebui corelate şi cu cele ale alin. (7) al art. 19 în ceea ce privește respectarea procedurilor de audiere și de vot prevăzute pentru numirea președintelui Consiliului de administrație”, arată documentul Președinției.

Nu în ultimul rând, Iohannis susține că prevederea din noua lege care vizează mărirea numărului de locuri în consiliile de administrație de la opt la 10 locuri intră intră în contradicție cu un alt articol al aceleiași legi.

“Conform lit. a) a alin. (2) al art. 19 din legea transmisă la promulgare, grupurile parlamentare reunite din cele două Camere vor dispune de 10 locuri în consiliile de administrație ale celor două societăți, față de 8, cât prevede legea în prezent. Referitor la această normă, un prim aspect pe care îl învederăm este că aceasta nu este corelată cu prevederile art. 18 alin. (2) din Legea nr. 41/1994, potrivit cărora consiliul de administrație se organizează pentru fiecare societate și este compus din 13 persoane, dintre care una îndeplinește funcția de președinte; în mod evident, modificarea numărului membrilor consiliului de administrație al celor două societăți de la 13 la 15 ar fi trebuit să antreneze și modificarea expresă a dispoziției ce prevede numărul membrilor acestor consilii de administrație”, completează documentul Administrației Prezidențiale.

Senatul a adoptat, în şedinţa din 3 aprilie proiectul de lege care prevede modificarea Legii de funcţionare a Societăţii Române de Radioudifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV), în sensul măririi numărului de membri de la opt la zece din consiliile de administraţie. Iniţiativa propusă de deputatul PMP, Eugen Tomac, a fost adoptară de Senat cu 91 de voturi “pentru”, 25 “împotrivă” şi o abţinere. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaţilor, Senatul votând în calitate de for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.