Președintele Klaus Iohannis și Președintele CE, Jean-Claude Juncker, au declarat, vineri, că integrarea României în spațiul Schengen și înlăturarea raportului MCV sunt două obiective care se vor finalizate până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene.

„Când m-am prezentat, timid și modest, pe 14 iulie 2014, în fața Parlamentului European pentru a solicita investirea mea deputaților europeni, am spus că în timpul mandatului comisiei mele vom proceda în așa fel încât România să devină membră a spațiului Schengen. Și nu văd de ce nu ar putea să devină. Iar în ceea ce privește MCV-ul, am spus că aș fi vrut ca în timpul mandatului nostru acest mecanism să fie finalizat. Ar trebui să mai studiem cu grijă observațiile recent făcute de Comisie în ceeea ce privește România. Noi am discutat cu guvernul despre această chestiune” a spus președintele CE, Jean-Claude Juncker.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că, personal, nu va renunța la a convinge că România nu dorește să fie în spațiul Schengen ca o problemă, ci ca partea a unei soluții la nivel european.

„Să devenim parte din spațiul Schengen este un deziderat pe care îl avem de la început și am lucrat în acea direcție. Inițial, Schengen a fost un acord cu condiții și le-am îndeplinit. În 2011, le-am îndeplinit. Însă cum acceptarea în spațiul Schengen depinde de votul tuturor membrilor din spațiul Schengen, au început să apară primele întrebări și probleme și de atunci, cu toate că am îndeplinit toate condițiile puse de acordul Schengen, România și Buglaria, la fel, nu au acceptate în spațiul Schengen. de atunci încoace încervcăm să convingem prietenii și partenerii noștri că România este o țară serioasă, sigură, care respectă regulile impuse de Schengen și care se bazează pe valorile UE. Progresul încă se lasă puțin așteptat. Dar personal nu am renunțat și voi contibnua să discut cu toată lumea pentru a îi convinge că România nu dorește să fie în spațiul Schengen ca o problemă, ci România vine în spațiul Schengen ca parte a a unei soluții, ca parte a unei soluții pentru îmbunătățirea siguranței în spațiul Schengen”, a spus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis s-a declarat optimist cu privire la ridicarea raportului MCV doar dacă Parlamentul și Guvernul va găsi soluțiile cele mai potrivit pentru a îndeplini condițiile negociate pe MCV.

„În ceea ce privește MCV, am avut, îmi amintesc foarte bine, o primă discuție cu președintele Juncker după ce a fost ales președinte, în ianuarie 2015, și una dintre primel teme pe care le0-am discutat atunci a fost MCV. Am căzut amândoi de acord că varinta optimală este finalizarea MCV până la încheierea mandatului Juncker. Evident că aici trebuie să jucăm și noi rolul nostru, în special Guvernul și Parlamentul trenuie să găsească soluțiile cele mai potrivite pentru a îndeplini condițiile negociate pe MCV. Dacă așa se va întâmpla, sunt optimist că vom avea șanse de finalizare a MCV”, a conchis Iohannis.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.