Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, alături de Franţa şi Germania au condamnat vehement un plan propus de un lider separatist prorus de proclamare a unui nou stat în locul Ucrainei, Rusia semnalând însă disponibilitatea de a analiza propunerea.

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a anunţat marţi, în mod surprinzător, un plan de proclamare a unui nou stat, dar nu doar în regiunile separatiste proruse est-ucrainene, ci pe întregul teritoriu al ţării, relatează agenţiile de presă Tass, Associated Press şi Reuters.

Aleksandr Zaharcenko a declarat că va fi elaborată o nouă constituţie care va fi supusă unui referendum. “Considerăm că statul ucrainean în forma în care era nu mai poate fi restabilit. Noi, reprezentanţii regiunilor fostei Ucraine, cu excepţia Crimeei, proclamăm crearea unui nou stat, succesor al Ucrainei”, a declarat liderul separatist prorus, propunând numele “Malorossiya” (“Mica Rusie”) pentru noua ţară, o denumire a actualului teritoriu ucrainean de pe vremea Imperiului Rus. Capitala noului stat ar urma să fie, potrivit lui Zaharcenko, în Doneţk. Regiunea ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia din 2014, manevra fiind condamnată de Occident.

“Le propunem locuitorilor Ucrainei o modalitate paşnică de rezolvare a situaţiei dificile, fără război. Este ultima noastră propunere”, a explicat Zaharcenko, precizând că noul stat ar urma să fie federal, cu regiuni cu grad mare de autonomie. Liderul separatist susţine că s-a consultat cu reprezentanţi ai altor regiuni ucrainene. Însă liderii separatişti din autoproclamata Republică Populară Lugansk susţin că nu au fost consultaţi şi că nu susţin iniţiativa.

Rusia a transmis că este vorba de un plan care va fi supus dezbaterii publice, evitând să anunţe că îl susţine.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a condamnat vehement planul propus de liderul separatist, afirmând că este parte a unui “spectacol cu marionete” dirijat de Rusia. Viktor Muzhenko, şeful Statului Major al armatei ucrainene, a avertizat că poporul ucrainean “va îngropa Malorossiya”, numind planul rebelilor drept rezultatul “imaginaţiei bolnave”.

Franţa şi Germania au catalogat planul drept “inacceptabil”, avertizând că este subminat procesul de pace şi Acordul Minsk.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.