Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, după întrevederea pe care a avut-o cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, că România împărtășește deplin calea europeană și că PE e un partener cheie în mandatul pe care urmează să îl preia România la Președinția Consiliului UE.

”Parlamentul European e un partener cheie în mandatul pe care urmează să îl preia România la Președinția Consiliului UE și în general în ceea ce privește cooperarea cu toate instituțiile europene. Mă bucur foarte mult asupra parteneriatului european. După cum am subliniat în discursul meu pe 23 octombrie, România împărtășește deplin această cale europeană. Sunt convins că prin acțiunile noastre putem să creăm o Uniunea Europeană mai puternică și mai bună. Ne vom confrunta cu multiple provocări care afectează viața cetățenilor și guvernele. De aceea trebuie să dăm dovadă de realism. Cred că cu tărie că împărtășim aceleași valori europene și cu toții dorim o UE prosperă, sigură. E important să ne folosim de energia pe care o avem pentru a sublinia ceea ce ne unește. Aceasta e abordarea pe care o vom avea, iar summitul de anul viitor va fi o oportunitate de care să profităm cu toții”, a spus președintele Klaus Iohannis după întrevederea pe care a avut-o cu membrii delegației Parlamentului European condusă de președintele Antonio Tajani.

El a mai spus că România își propune să aibă o proiecție strategică cu privire la viitorul UE și cu privire la politicile pe care Uniunea Europeană trebuie să le adopte pe viitor.

”Sperăm ca summitul de la Sibiu să contribuie la consolidarea UE: Suntem conștienți că proiectul președinției europene depinde de o voință puternică a Parlamentului European. Trebuie să obținem acordul pentru dosare cheie. Capacitatea de a oferi încrederea cetățenilor în proiectul european – acest angajament ar trebui să devină un imperativ politic pentru noi toți”, a mai spus șeful statului.

La rândul său, președintele PE, Antonio Tajani, a subliniat faptul că în mandatul președinției române se vor organiza alegerile europarlamentare.

”Este important să transmitem un mesaj pozitiv cetățenilor cu privire la munca pe care o facem noi. Dvs. nu sunteți doar președintele României, ci sunteți membru în Consiliul European și avem nevoie de ajutorul dvs pe două, trei chestiuni cruciale entru PE. În primul rând Brexitul. Există un acord, suntem în deplin acord cu ceea ce face negociatorul Barnier și trebuie să ne luptăm pentru a garanta drepturile cetățenilor, pentru a asigura fondurile necesare și pentru a rezolva problema frontierei în Irlanda. Avem nevoie de ajutorul dvs cu privire la migrație, la refugiați. Trebuie să ajungem la un acord asupra regulamentului Dublin. Avem nevoie de ajutorul dvs pentru a ajunge la un acord pentru că trebuie să privim la soarta refugiaților. La fel este important și cadrul financiar multianual. De pildă, în ce privește agricultura, noi suntem pentru fonduri de coeeziune, dar PE va trebui să decidă cum le abordează înainte de alegerile europarlamentare. Pentru noi e vital să trimitem un mesaj prin care să apropiem cetățenii europeni de instituțiile europene”, a menționat Tajani.

De asemenea, el a mai spus că este nevoie de ajutorul părții române în perioada campaniei electorale PE va organiza acțiuni de informare pentru cetățenii europeni.

”Alegerile din mai sunt foarte importante pentru viitorul UE. Sigur trebuie să reformăm Europa, dar ar fi o greșeală să ucidem Europa. Avem concurență la nivel global din partea Indiei, Chinei, SUA. Noi trebuie să fim uniți și dorim să avem mai multe competențe la nivelul instituțiilor europene”, a conchis președintele Parlamentului European.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.