Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni seară, la întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Franța, că marți va lansa oficial, împreună cu omologul său, Emmanuel Macron, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franța – România.

„Sunt bucuros și emoționat să mă aflu din nou alături de voi în acest context deosebit! Peste câteva zile vom sărbători Centenarul Marii Uniri. Este un moment simbolic, de extraordinară bucurie pentru noi toți. Și este firesc să fie așa, fiindcă Marea Unire a însemnat, pe lângă înfăptuirea «visului de veacuri» al românilor, și o transformare profundă a țării noastre. Unirea a adus cu sine modernizarea României și integrarea ei în rândul națiunilor europene.”, a declarat Klaus Iohannis, luni seară, la întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Franța.

Șeful statului a reamintit despre lupta românilor de acum 100 de ani pentru realizarea Marii Uniri.

„Știm cu toții însă că ziua mult așteptată a venit după o perioadă foarte grea. La începutul anului 1918, când țara era sub ocupație străină, când populația se confrunta cu mari lipsuri, puțini și-au imaginat că 1 decembrie îi va găsi pe românii din Vechiul Regat alături de cei din Basarabia, Bucovina și Transilvania. Au fost sacrificii foarte mari pe câmpul de luptă al Primului Război Mondial, urmate de eforturi politico-diplomatice neobosite. Mai presus de toate, însă, a existat speranță și o încredere fără margini a înaintașilor noștri de la 1918 într-un destin comun al tuturor românilor.”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit și despre sprijinul de nădejde pe care Franța i l-a acordat României în Primul Război Mondial.

„Știm cu toții că Franța a fost un partener de nădejde al României în Primul Război Mondial. Misiunea militară condusă de generalul Berthelot a avut un rol determinant în victoriile obținute în vara anului 1917. Frăția de arme care s-a creat în acele împrejurări dramatice a întărit relațiile de prietenie dintre români și francezi. Rezultatele militare și votul popular au trebuit consfințite ulterior în plan diplomatic, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris. Aici, granițele României Mari au fost trasate inclusiv în urma recomandărilor corecte ale geografului francez Emmanuel de Martonne. Franța a jucat, așadar, un rol de seamă în recunoașterea Marii Uniri. La o sută de ani după acest moment, iată că România și Franța sunt tot împreună”, a subliniat șeful statului.

În acest context, Klaus Iohannis a precizat că pentru aprofundarea acestei relații va semna împreună cu Președintele Emmanuel Macron o declarație politică privind Parteneriatul Strategic dintre țările noastre.

„Când am venit pentru prima dată la Paris, în calitate de Președinte, în februarie 2015, am convenit cu omologul francez de atunci organizarea unui sezon cultural care să se deruleze, succesiv, în Franța și în România. Iată că proiectul nostru din 2015 a fost concretizat: mâine, împreună cu Președintele Emmanuel Macron, lansăm oficial, la Centrul Georges Pompidou, Sezonul Franța – România. Acesta va grupa peste 400 de evenimente comune din domeniul cultural-artistic: spectacole, concerte, expoziții. Sunteți cu toții bineveniți și vă invit să participați la evenimentele din cadrul Sezonului, alături de prietenii dumneavoastră francezi.”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis le-a cerut tinerilor din Franța să utilizeze puți de legătură între România și Franța.

„Având în vedere că Sezonul va acorda o atenție specială tinerilor, vă rog, dragi studenți – sunteți câteva mii în Franța – și dragi tineri, să participați și să utilizați această ocazie pentru a crea noi punți de legătură și dialog între România și Franța, pentru că voi reprezentați viitorul acestei relații.”, a afirmat șeful statului.

Totodată, șeful statului a reamitit de vizita de acum două săptămâni de la Ambasada României la Paris.

„În urmă cu două săptămâni, am participat aici, la Ambasadă, la o masă rotundă dedicată cercetării, științei și tehnicii în Anul Centenar. Spuneam atunci că noi, românii, avem toate ingredientele pentru a reuși.Acest lucru este valabil nu numai pentru domeniul cercetării, ci pentru toate domeniile. Iar ingredientele despre care vorbeam nu se află doar în România, ci și aici, chiar în această sală. Prin faptul că sunteți specialiști în domeniile în care activați, prin felul în care profesați și în care v-ați integrat în societatea franceză, dumneavoastră reprezentați cu cinste România și pentru aceasta vă mulțumesc! Români iluștri au studiat, au profesat, au creat artă de mare valoare și și-au prezentat invențiile tehnice la Paris. Întorși în România, ei au contribuit decisiv la dezvoltarea țării noastre, prin cunoștințele acumulate sau prin ideile generoase, de libertate, de egalitate, de afirmare a unor drepturi.” , a adăugat șeful statului.

Mai mult, șeful statului le-a cerut românilor să rămână mai uniți decât oricând pentru a contribui la modernizarea României.

„Cunosc bine aspirațiile și dificultățile pe care le întâmpinați. În acest moment special, vă îndemn să fiți mai uniți decât oricând și să rămâneți la fel de implicați pentru a contribui, fie la Paris, fie chiar în țară, la modernizarea României.Poate că unificatorul, catalizatorul care unește ingredientele la care am făcut referire este redobândirea încrederii într-un destin: cel al unei Românii puternice, europene, care își respectă trecutul și privește cu încredere spre viitor. Vă mulțumesc!Iar cu ocazia Zilei Naționale, dați-mi voie să vă spun de pe acum: «La mulți ani! La mulți ani, România!»”, a conchis șeful statului.

Klaus Iohannis s-a întâlnit luni seară cu reprezentanții comunității românești din Franța. La eveniment a fost prezentă și soția președintelui, Carmen Iohannis.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.