Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, trebuie să prezinte un studiu de impact al proiectului Legii offshore, astfel încât să se vadă exact efectele schimbărilor apărute în inițiativa legislativă. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că ALDE ar vrea ca profitul stat-companii să fie 50%-50%

Discuțiile dintre PSD și ALDE au pornit de la modificările făcute de PSD la legea offshore și care nu aveau în spatele lor un calcul al efectelor pe care acestea ar putea să le producă, potrivit unor surse politice.

Drept urmare, ALDE ar fi cerut ca Ministerul de Finanțe să producă niște simulări pe diferite variante de prevederi fiscale care duc în final la împărțirea beneficiilor dintre statul român și investitori, astfel încât statul român să maximizeze veniturile.

Surse politice din zona negocierilor spun că ALDE ar fi cerut un model practicat în Olanda sau Norvegia, de 50%-50%.

Totodată, participanții la discuție au solicitat să fie o dezbatere transparentă, care să implice toți liderii de grup, indiferent de partid, iar mai apoi să aibă loc discuții cu Asociația Exploratorilor din Marea Neagră.

O altă nemulțumire a ALDE a fost legată de unele amendamente tehnice, considerate “neavenite”. Mai precis, un punct prevede sistemul de avizare, iar acesta a fost considerat ca fiind extrem de complicat, care putea duce oricând la blocarea proiectului.

Pericolul ar fi să se ajungă fie în extrema în care se va reproșa Parlamentului că a cedat exploatarea gazelor la un preț mic, fie în cea în care investitorii vor pleca, iar România va rămâne dependentă de resursa care o reprezintă azi Rusia, spun sursele citate.

Întâlnirea de vineri din biroul președintelui Camerei Deputaților în care a fost discutată Legea offshore, care stabilește unele măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, a început la ora 11:00.

Discuțiile au durat aproximativ patru ore, la acestea participând Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici și deputații ALDE, Varujan Vosganian și Andrei Gerea și secretarul general al ALDE, Daniel Chițoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.