Ayman al-Zawahri, liderul rețelei teroriste Al-Qaida, declara intr-o înregistrare recentă că orașul Tel Aviv este teritoriu musulman și nu poate fi cedat evreilor, informează site-ul agenției de știri Reuters.

În înregistrarea difuzată duminică, în ajunul inaugurării Ambasadei SUA de la Ierusalim, liderul rețelei teroriste susține că practic țările musulmane au recunoscut existența statului Israel prin semnarea Cartei ONU, ce stipulează recunoașterea integrității teritoriale a fiecărui stat membru, inclusiv Israel.

“Multe (țări) au stabilit chiar relații publice sau secrete cu Israelul și au acceptat Tel Avivul sau Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, chiar dacă de asemenea este și un teritoriu musulman care nu poate fi cedat evreilor”, a spus Zawahri într-o înregistrare postată pe o pagină de internet utilizată de rețeaua islamistă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

Ulterior, pe fondul criticilor, preşedintele SUA a încercat să îşi nuanţeze poziţia privind statutul Ierusalimului, refuzând să excludă posibilitatea împărţirii oraşului şi explicând că israelienii şi palestinienii trebuie să stabilească frontierele în oraş. Liderul de la Casa Albă a transmis Israelului că pacea necesită “compromisuri dure”.

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, subliniind că zonele trebuie negociate. Statele Unite sunt prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim. Decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Uniunea Europeană şi Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.