Liderul unei grupări infracționale, responsabilă pentru o serie de atacuri cibernetice ce au vizat peste o sută de instituții financiare din toată lumea, a fost arestat la Alicante, în urma unei anchete a Poliției spaniole, în cooperarea cu FBI, Europol și autoritățile din România.

Începând din anul 2013, gruparea infracțională a atacat o serie de instituții financiare folosind două programe software de tip malware, cunoscute drept Carbanak și Cobalt. Atacurile cibernetice au generat pierderi cumulate de peste un miliard de euro pentru industria financiară, potrivit unui comunicat emis de Europol.

Infractorii cibernetici încercau să se infiltreze prin trimiterea de emailuri de tip spear phishing către angajații unor instituții financiare, infectând calculatoarele victimelor cu programe malware. Astfel, infractorii cibernetici reușeau să preia controlul asupra calculatoarelor infectate, fapt ce le-a permis să transfer fonduri în anumite conturi ori să preia controlul asupra unor bancomate.

Grupul infracțional a fost destructurat în urma unei anchete complexe efectuată de Poliția spaniolă, în cooperare cu Europol, FBI, autoritățile din România, Belarus, Taiwan și entități private.

“Această operațiune globală este un succes semnificativ de cooperare polițienească internațională împotriva unei organizații de infracționalitate cibernetică”, a declarat Steven Wilson, șeful Centrului european de infracționalitate cibernetică (EC3) din cadrul Europol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.