Debutul regizoarei Ioana Uricaru în lungmetraj, “Lemonade”, turnat în America de Nord, a primit premiul Inima oraşului Sarajevo pentru cea mai bună regie la cea de-a 24-a ediţie a festivalului organizat în Bosnia-Herţegovina, în perioada 10 – 17 august, potrivit site-ului manifestării.

Gala de decernare a principalelor premii ale Festivalului de Film de la Sarajevo 2018 a avut loc joi seară.

Filmul “Lemonade”, care a fost prezentat luni în competiție la Festivalul de la Sarajevo, se află deja la cea de-a 20-a selecție în evenimente de profil internaționale. În premieră regională la Sarajevo, “Lemonade” a concurat alături de alte nouă titluri pentru marele trofeu, Inima orașului Sarajevo pentru cel mai bun film, care a revenit însă producţiei “Ága” (Bulgaria, Germania, Franţa), de Milko Lazarov.

Înainte de proiecţia de luni, Ioana Uricaru a declarat despre participarea la Sarajevo: “«Lemonade» și-a găsit coproducătorii germani la Sarajevo, la Cinelink, și acum se reîntoarce să-și întâlnească publicul. E o poveste a emigrației est-europene în America, înfățișând emoții pe care știu că publicul festivalului le întelege și le împărtășește în toate nuanțele lor. Pentru mine, această premieră est-europeană e poate cea mai așteptată dintre toate, iar când veți vedea filmul, veți descoperi că atunci când am filmat am avut un gând foarte precis tocmai despre Sarajevo”.

Festivalul de Film de la Sarajevo este al treilea eveniment de profil de anvergură pentru “Lemonade”, după premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în secțiunea Panorama, și participarea la prestigiosul Tribeca Film Festival din New York, în aprilie. Pelicula a fost recompensată cu premiul Linxul de Aur pentru cel mai bun film la FEST New Directors / New Films Festival de la Espinho (Portugalia).

“Turnat preponderent în America de Nord, «Lemonade» e inspirat de un articol de presă şi spune povestea câtorva zile tensionate din viaţa Marei, o asistentă medicală care se vede nevoită să-și confrunte propria proiecţie despre visul american cu realitatea de pe teren. După premiera de la Berlin, thrillerul a atras distribuitori din toată lumea, fiind achiziționat spre distribuție în China, Grecia, Iugoslavia, Israel, Franța, Canada și Germania”, arată producătorii.

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un doctorat in studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 2015, locuiește în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu “Lemonade”, a coregizat filmul colectiv episodic “Amintiri din Epoca de Aur” şi a realizat scurtmetraje.

Ajuns la cea de-a 24-a ediție, Festivalul de la Sarajevo prezintă anual o selecție a celor mai importante filme din sud-estul Europei.

La gala de joi seară, trofeele Inima oraşului Sarajevo pentru cea mai bună interpretare feminină şi masculină au revenit actriței Zsófia Szamosi (“One day/ Egy Nap”), respectiv actorului Leon Lučev (“The Load/ Teret”).

De asemenea, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a revenit producției “Breath/ Dah”, de Ermin Bravo, iar o mențiune specială a juriului a mers la “Icebergs”, de Eirini Vianelli.

Ediția de anul acesta a evenimentului a inclus o prezență românească destul de consistentă, 12 producţii cinematografice, dintre care şapte filme în secţiunile competiţionale.

Dintre acestea, filmul regizat de Florin Șerban “Dragoste 1. Câine”, inclus tot în competiția de lungmetraje, a primit atât premiul Cineuropa, decernat de portalul de cinema european, cât și distincția CICAE, acordată de Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă.

Totodată, proiectul “Zavera” (regia Andrei Gruzsniczki, producător Alexandru Teodorescu), prezentat în CineLink Work in Progress, o secţiune dedicată filmelor aflate în postproducție, a primit TRT Award, în valoare de 25.000 de euro.

Anul trecut, marele trofeu al festivalului, Inima orașului Sarajevo pentru cel mai bun lungmetraj, a revenit dramei georgiene “Scary Mother”, de Ana Urushadze.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.