Spectacolul naval de Ziua Marinei Române de la Constanța s-a încheiat. Au asistat aproximativ 10.000 de oameni. Urmează jocuri marinărești în Portul Tomis.

Mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave și ambarcațiuni au prezentat cel mai mare spectacol naval pe care Forțele Navale Române îl organizează, an de an, în România.

Evenimentele organizate cu prilejul Zilei Marinei Române au fost dedicate navei-școală „Mircea”, „ambasadorul onorific în serviciul României”, care a împlinit, anul acesta, 80 de ani de când poartă tricolorul românesc pe mările și oceanele lumii.

Festivitățile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanța au început pe faleza din fața Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiuni, Zeul Neptun și-a făcut apariția din largul mării, pentru a da startul demonstrațiilor, iar drapelele României, NATO și Uniunii Europene au fost purtate în semn de salut de trei scafandri parașutiști lansați din elicoptere și de trei ambarcațiuni rapide.

Spectacolul a continuat cu cele trei remorchere multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, șase ambarcațiuni rapide care au invitat publicul „la vals”, iar după retragerea acestora au fost inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă au fost lansați de la bordul unui elicopter Puma Naval și de la bordul unei ambarcațiuni rapide, pentru a simula atacul țărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.

Demonstrațiile au continuat cu secvența de respingere a atacului aviației inamice.

Pe mare, fregata „Regele Ferdinand” a prezentat simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său și a deschis parada navală.

Evenimentele vor continua însă până la ora 22.00. Tradiționalele jocuri marinărești sunt organizate în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00 – 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanța, Muzica Militară a Forțelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.

La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanța – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane și în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor și Administrația Porturilor Maritime Constanța.

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.