Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat marţi, la recepţia organizată cu ocazia zilei Reginei Elisabeta, că relaţia dintre Marea Britanie şi România este foarte bună, menţionând de cooperarea din domeniile apărării, securităţii, dar şi cel comercial.

“Relațiile româno-britanice sunt foarte bune. Aniversăm în 2018 15 ani de la crearea Parteneriatului Strategic stabilit în 2003, care s-a dezvoltat puternic în special în domeniul apărării și securității, dar și în cel comercial. Apărarea și securitatea se evidențiază ca domeniu esențial al relațiilor româno-britanice. Trupele noastre au luptat alături în Afganistan și in Irak și împărtășim aceleași preocupări cu privire la securitatea și stabilitatea pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în regiunea Mării Negre. Anul acesta se dovedește a fi unul dintre cei mai dinamici în ceea ce privește cooperarea româno-britanică în domeniul apărării. Vase ale Marinei Regale servesc drept nave-amiral pentru două dintre Grupările maritime permanente ale NATO prezente în Marea Neagră. Cooperarea comercială româno-britanică este şi ea foarte bună, anul trecut schimburile înregistrând cel mai ridicat nivel din istorie, în valoare de peste 4 miliarde de euro.Cu toate acestea, investițiile britanice în România ar putea fi mai substanțiale și trebuie să găsim modalități de a diversifica în continuare legăturile bilaterale în domeniul afacerilor”, a susţinut Klaus Iohannis cu prilejul recepţiei oferit de ziua Reginei Elisabeta.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre Centrul Cultural al Mării Britanii, British Council, care a adus o contribuţie în domeniul educaţiei din România şi al promovării limbii engleze.

“Anul 2018 este, după cum știți, un punct de referință în istoria modernă a României, prin sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, la care şi Regatul Unit și-a adus contribuția. Timp de 80 de ani din acest interval, începând din 1938, o instituţie de prestigiu a contribuit, în domeniul educației, al promovării limbii engleze, al societății civile și al artei, la consolidarea relațiilor româno-britanice. Mă refer, desigur, la Centrul Cultural al Marii Britanii sau British Council, cum este foarte binecunoscut, care și-a deschis sediul din România printre primele patru în lume. În cei 80 de ani de activitate în țara noastră, British Council a colaborat cu mii de români – studenți, profesori, cercetători, artiști, oameni de afaceri și chiar factori de decizie – promovând înțelegerea și prețuirea diversității culturale și facilitând conectarea lor cu realitățile spațiului occidental. Salut călduros această contribuție și îi urez realizări cel puţin la fel de remarcabile și în anii ce vor urma!”, a mai precizat preşedintele.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, la Arenele BNR, o alocuțiune în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei de naștere a Majestății sale Regina Elisabeta a II-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.