Mii de gălățeni se plimbă, sâmbătă, pe Dunăre cu vapoare puse la dispoziția lor de Primăria Galați. Croazierele sunt gratuite și au loc în cadrul evenimentului Zilele Dunării 2018, transmite corespondentul Tenews.

Pentru evenimentul de sâmbătă, Primăria Galați a pus la dispoziție două vapoare, Borcea și Moldova, echipate cu zbaturi și cu motor, fiecare având posibilitatea să transporte 250 de persoane.

Sute de gălățeni de toate vârstele au venit la pontonul unde se fac îmbarcările, pentru o plimbare care durează aproximativ două.

„Este un eveniment, nu ne plimbăm prea des pe Dunăre. Este toată familia aici, vrem să le arătăm copiilor cum ne distram noi pe vremuri. Înainte erau curse regulate, în zilele de sărbătoare ne duceau părinții la Brăila, la Tulcea, la Reni, la Cotul Pisicii. Acum nu mai avem decât bacul care trece la Tulcea”, a spus un gălățean nostalgic.

Gălățenii care nu au mai încăput pe vapoare au privit navele de pe mal.

„Nu am știut că se fac înscrieri online. Am venit aici și nu ne-au primit pe vapor. Nu ne-am supărat pe ei, este greșeala noastră, la anul o să fim mai atenți. Ne pare rău că nu avem astfel de evenimente mai des, vrem să ne plimbăm pe Dunăre, avem fluviul în oraș și nu avem vapoare pentru agrement”, a spus un gălățean.

Evenimentul Zilele Dunării a ajuns la a doua ediție dar autoritățile promit că îl vor organiza și anii următori.

„Sărbătoare la Galați înseamnă Dunăre. Evenimentele legate de Dunăre le vom perpetua și le vom diversifica în anii următori. Gălățenii vor evenimente legate de fluviu și noi le vom face pe plac. Astăzi (sâmbătă – n.r.) sunt concursuri de caiace și canoe, parade navale, croaziere pe Dunăre. Am fost pe vapor și am stat de vorbă cu câțiva oameni în vârstă, aveau lacrimi în ochi, le-am stârnit nostalgia, și-au adus aminte de vremurile bune. Vrem să facem plimbări pe Dunăre și la Sf.Maria, de Ziua Marinei. Oricum, evenimentul Zilele Dunării va deveni un reper pentru gălățeni, va fi cel puțin la fel de important ca Zilele Galațiului”, a declarat, pentru Tenews, viceprimarul orașului Galați, Picu Apostol Roman.

La Dunărea de Jos, curse regulate cu vaporul nu se mai organizează de aproximativ 30 de ani. Înainte de 1989, oamenii călătoreau frecvent pe apă între porturile Galați, Brăila, Tulcea, Sulina dar și între localitățile mai mici de pe malul fluviului.

În prezent, plimbări pe Dunăre în portul Galați nu se fac decât la comandă, cu ambarcațiunile unor operatori privați, dar prețurile destul de mari îi îndepărtează pe gălățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.