Luni, la Ministerul Justiției, are loc cea de-a doua dezbatere publică privind proiectele de modificare a codurilor penale, la care participă reprezentanți ai instituțiilor și asociațiilor profesionale care desășoară activități în domeniul justiției, transmite instituția.

La data de 19 aprilie, Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei proiectul de modificare a codurilor penale, prima dezbatere publică având loc la data de 26 aprilie. Atunci, ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a arătat neumulțumit de numărul mic de participanți.

“Mai mare interesul din partea presei decât din partea celor care trebuiau să vină, Au fost șapte participanți. Eu am venit la 8:25 aici, nu era nimeni, la ora 9 am intrat în dezbateri”, afirma ministrul Justiției.

La prima dezbatere, jurnaliștii nu au avut acces în sală, însă ministrul Justiției susținea că reprezentanții mass-media vor fi invitați la cea de-a doua dezbatere, unde urmează să participe “reprezentanți ai instituțiilor și asociațiilor profesionale care își desfășoară activitatea în domeniul înfăptuirii justiției, precum și ai organelor reprezentative ale profesiilor liberale din domeniul justiției, interesate în aplicarea prevederilor cuprinse în proiectului de lege”, informează Ministerul Justiției.

Tudorel Toader, a declarat, marţi, că săptămâna aceasta va supune aprobării Executivului proiectul de lege privind modificarea celor patru coduri, penal şi de precedură penală, dar şi civil şi de procedură civilă, iar, în scurt timp, şi cele trei proiecte care privesc Justiţia.

”Luni, pe data de 15 e planificată şi anunţată pe site cea de-a doua dezbatere cu specialiştii profesionişti ai dreptului pe Codul Penal, Codul de procedură penală, punerea de acord cu deciziile Curţii Constituţionale, transpunerea directivei privind confiscarea extinsă, transpunerea directivei referitoare la protecţia victimelor infracţiunii. Aşadar, cea de-a doua dezbatere, după care prezint proiectul de lege în Guvern şi îl trimitem la Parlament spre dezbatere”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a mai afirmat că, la baza proiectelor de modificare a codurilor penale, stau mai multe decizii ale Curții Constituționale (CCR).

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a trimis ministrului Justiției mai multe propuneri pentru modificarea proiectului de modificare a Codului Penal, susținând că acesta poate crea confuzie între confiscarea extinsă şi confiscarea specială. Dacă probele administrate în cauză conduc la existenţa unor “bunuri produse sau dobândite prin săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală”, acestea ar trebui supuse confiscării speciale, arată CSM. Acesta propune ca proiectul să prevadă confiscarea extinsă ca fiind dispusă “dacă persoana este condamnată pentru comiterea unei infracţiuni susceptibile să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de patru ani sau mai mare”.

Potrivit Ministerului Justiţiei, “Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei”.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.