Tudorel Toader va face vineri, la ora 12:00, anunțul privind concursul pentru funcția de procuror-șef al DNA. Ministrul Justiției declara, anterior, că e posibil să propună un candidat din cei patru sau că e posibil ca niciunul să nu fie potrivit și atunci procedura se reia.

Florentina Mirică, procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu, procuror şef serviciu în structura centrală a DNA, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, au susţinut joi interviul la sediul ministerului.

Tudorel Toader a precizat, pentru MEDIAFAX, că va face anunțul vineri, la ora 12:00.

Ministrul Justiției a declarat anterior că e posibil ca procedura să fie reluată. „Este posibil ca unul dintre candidați să fie desemnat pentru procuror-șef, după cum este posibil ca niciunul să nu fie. Speculația e a duneavoastră, eu am redat cele două variante posibile. (…) Dacă v-aș fi spus că sigur nominalizez unul era o antepronunțare, eu v-am redat variantele posibile”, a declarat joi Tudorel Toader.

De asemenea, Tudorel Toader a mai spus că nu este obligatoriu ca viitorul procuror-şef al DNA să provină din instituţie. „”Există această opinie care pare majoritară în sensul că viitorul procuror-șef la DNA trebuie să provină din structura internă a DNA-ului, dar nu cred că nu ne aducem aminte faptul că alte dăți, procurorul șef nu a venit din structura internă a DNA-ului, după cum nici noul procuror șef la DIICOT nu a venit din structura internă a DIICOT-ului”.

Procurorul Cristian Lazăr a declarat, înainte de interviul cu Tudorel Toader pentru funcția de șef al DNA, că speră că ministrul Justiției va lua o decizie înțeleaptă.

„Sunt pregătit, pentru că altfel nu m-aș fi prezentat. Pe ceilalți îi văd la fel de calificați cum mă văd pe mine”, a declarat procurorul Cristian Lazăr, înainte de interviul cu Tudorel Toade

Un alt candidat, Florentina Mirică a declarat, înainte să susțină interviul pentru funcția de șef al DNA în fața lui Tudorel Toader, că e pregătită și că faptul că este apropiată de Codruța Kovesi nu ar trebui să conteze la concurs, pentru că nu este un argument legal. Mirică mai spune că are încredere în ministru.

„Sunt pregătită. Sper că experiența și proiectul managerial, care să fie de succes pentru această instituție, care trebuie să-și îndeplinească în continuare atribuțiile legale. Știm cu toții că fenomenul corupției nu s-a diminuat, el este unul generalizat, de la mica corupție, acea ciocolată dată la ghișeu, înscrierea copiilor la grădiniță, până la vestitul procent de 10% din valoarea contractelor. Acesta este motivul pentru care DNA trebuie să-și exercite atribuțiile legale. (…) Aș vrea să lămuresc o informație, și anume că aș fi avut o acține disciplinară referitoare la deconspirarea unui martor, este greșit. Nu este adevprat. Acțiunea a privit o dispută juridică, ce a fost tranșată de CCR și anume că dreptul la apărare este prioritar față de protecția informațiilor clasificate”, a declarat procurorul Florentina Mirică, înainte de a intra în sediul Ministerului Justiției.

Întrebată dacă ar trebui să conteze la interviu faptul că este apropiată de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul Mirică a spus: „În mod evident, nu este un argument legal și sper să nu conteze. (…) Întotdeauna am avut încredere în ministrul Justiției”.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a revocat-o din funcție pe Laura Codruţa Kovesi printr-un decret emis pe 9 iulie, șeful statului punând în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în vigoare, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.