Monumentul Unirii de la Alba Iulia, pentru care s-au alocat 10,2 milioane de lei, este finalizat și va inaugurat de 1 Decembrie. Construcția este din piatră, are forma unor patru cruci și a două litere ”U” întoarse, fiind ironizată că, din unele unghiuri, seamănă cu logo-ul Facebook.

Proiectul Monumentului Unității Naționale a fost realizat acum mai bine de 25 de ani, fiind declarat câștigător în anul 1993, din 29 de machete aparţinând a 27 artişti plastici, şi trebuia să marcheze 75 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri. Concursul a fost reluat în 2008, soluţia lui Mihai Buculei fiind desemnată, din nou, câştigătoare.

Lucrările la Monumentul Unirii au început abia în vară, iar multe voci susțineau că nu mai este timpul fizic pentru a fi gata până la 1 Decembrie. Acesta a fost finalizat zilele trecute, după ce în toamnă s-a lucrat intens, vremea fiind prielnică.

Monumentul Unirii este situat în Parcul Unirii, are 20 de metri înălțime, este din piatră sub forma unor patru cruci şi a două litere ”U” întoarse. Piatra a fost adusă din Bulgaria.

Cele patru cruci unite în partea superioară reprezintă simbolic cele patru provincii românești care s-au regăsit într-o singură țară de 1 Decembrie 1918. Însă, din unele unghiuri, construcția seamănă cu logo-ul Facebook, stârnind numeroase ironii pe rețelele de socializare, o parte dintre internauți spunând că la ceremonia de inaugurare va fi prezent și fondatorul rețelei de socializare Mark Zuckerberg. Mai mult decât atât, fotografia a fost modificată, iar părțile exterioare ”vopsite” în albastru deschis.

Pentru realizarea Monumentului Marii Uniri a fost semnat un contract între Ministerul Culturii și sculptorul Buculei, în valoare de 10,2 milioane de lei, și care s-a angajat că îl termină în termen, adică înainte de 1 Decembrie.

Construcția este impunătoare, cât un bloc de 7-8 etaje și cântărește peste 1.500 de tone. Aceasta va fi sfințit în 1 Decembrie, la ora 12.00, iar la ora 15.00 va fi inaugurat, la ceremonie fiind așteptat și președintele Klaus Iohannis, potrivit autorităților locale.

Alături de acesta va fi inaugurat și Podul Unirii, care face legătura între monument și Catedrala Reîntregirii Neamului, în care au fost încoronaţi Regii Ferdinand şi Maria. Podul este iluminat pe timp de noapte, construit din metal şi lemn, cu margini de sticlă. Pe el se va traversa, astfel, cel mai important parc din oraş şi a fost armat astfel încât să susţină sute de persoane.

De asemenea, a fost refăcut și parcul în care a fost construit podul. La câteva sute de metri de acesta se află Sala Unirii, simbol şi templu al României Mari, în care delegaţii românilor transilvăneni au votat Marea Unire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.