Președintele nu are dreptul să ia o decizie discreționară în ceea ce privește revocarea șefei DNA, susține europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, care a răspuns în acest fel unei întrebări legate de revocarea Laurei Codruța Kovesi, în timpul unei vizite la Galați.

“Nu ştiu dacă preşedintele va avea altă atitudine decât cea declarată public. Ceea ce ştiu este că arhitectura constituţională nu-i dă dreptul să aibă o decizie discreţionară. Dacă ne uităm în articolele 126 şi 132 din Constituţie, titularul oricărei acţiuni care ţine de cariera profesională a magistraţilor sau procurorilor este ministrul Justiţiei. Preşedintele, dacă ar fi avut o poziţie relevantă în acest proces managerial de resursă umană, legiutorul constituant ar fi avut precizări în Constituţie, ori eu am participat la modificările Constituţiei din 2003 şi nu am făcut nici o clipă această prevedere directă, ci am spus ulterior printr-o lege că preşedintele poate face lucrul ăsta. Pentru că dacă ar avea o decizie pe această chestiune, ar fi o imixtiune în puterea judecătorească”.

Europarlamentarul Norica Nicolai a mai spus ca deciziile, în ceea ce priveste cariera magistraților trebuie să fie luate de CSM.

’’Eu sunt, pentru că avem prevederea constituţională care îl face titular de acţiune pe ministrul Justiţiei, sunt pentru ca CSM să ia deciziile cu privire la cariera magistraţilor şi nimeni nu mai poate vorbi de o imixtiune a politicului în justiţie. Orice am declara şi cât de echidistanţi am vrea să fim, tot oameni politici suntem, fie că suntem şefi de stat sau de guvern şi omeneşte este de înţeles că atunci când prezinţi o anumită ideologie, rămâi consecvent cu ideologia pe care o reprezinţi, deci rămâi om politic”, a precizat Norica Nicolai.

Europarlamentarul au a participat, sâmbătă, la Galați, la alegerile pentru conducerea organizației județene ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.