NATO a folosit atacul cu o substanță neurotoxică asupra fostului spion rus Serghei Skripal pentru a justifica majorarea cheltuielilor în domeniul apărării, a declarat marți adjunctul ministrului rus de Externe, Alexandr Grușko, relatează site-ul agenției Sputnik.

“Cred că toate aceste lucruri au fost planificate, inclusiv datorită faptului că este necesar să explici publicului unde se duc banii, pentru că vorbim despre cheltuieli colosale. NATO a depășit o limită când a continuat să-și extindă prezența la granițele Rusiei. Astăzi, situația de-a lungul frontierelor noastre s-a schimbat dramatic, în privința politicii și a dezvoltării militare, iar NATO a apelat la tactici din Războiul Rece și nu poate să garanteze securitatea … fără Rusia”, a spus Grușko.

Diplomatul rus consideră că guvernul de la Londra a recurs la provocări pentru a intensifica atmosfera rusofobă din Europa și din SUA.

“În mod evident este vorba despre o provocare. Întreaga situație a fost întoarsă cu susul în jos, a fost demarată o campanie ideologică în așa fel încât a fost exclus dialogul normal, profesionist. Marea Britanie a refuzat să utilizeze instrumentele legale, care sunt stabilite în baza Convenției pentru Interzicerea Armelor Chimice. Sunt toate semnele unei provocări lansate la un moment anume, pentru a agrava relațiile dintre Rusia și Occident și pentru a preveni tranziția către planuri de cooperare în zone de interes comun”, a mai spus Alexandr Grușko.

Adjunctul ministrului rus de Externe a mai declarat că statele occidentale “ar trebui să înțeleagă că este imposibil să discuți cu Moscova folosind limbajul ultimatumurilor”.

Diplomația de la Moscova a transmis că o eventuală întrunire Rusia-Consiliul NATO nu poate fi stabilită în condițiile actuale, după ce diplomații ruși au fost expulzați.

“NATO, prin expulzarea unor diplomați ruși, și-a tăiat craca de sub picioare. Această decizie contrazice numeroasele declarații făcute de către secretarul general și alți reprezentanți ai alianței potrivit cărora NATO urmărește un dialog politic”, a spus Grușko.

SUA, Canada, Australia și 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică și se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzațiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană și SUA susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunțat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic “Novichok”, folosit asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.