Președintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat că protestele conduse de liderii opoziției Juan Guaido și Leopoldo Lopez au echivalat cu o încercare de lovitură de stat, dar eforturile lor au fost înfrânte, transmite CNN.

“Vreau să vă felicit pentru atitudinea fermă, loială și curajoasă cu care ați condus înfrângerea grupului mic care a încercat să umple Venezuela cu violență”, a spus Maduro.

“Factorii din aripa dreaptă a partidului terorist Voinţa Populară au condus lovitura de stat”, a spus el, referindu-se la partidul politic al lui Guaido și Lopez.

“Imperiul încearcă să atace și să răstoarne un guvern legitim care să înrobească Venezuela. Vreau să felicit Înaltul Comandament Militar pentru curajul de a apăra pacea”, a continuat Maduro.

Maduro a declarat că baza militară La Carlota din capitala Caracas, unde au avut loc ciocniri violente marți, nu a fost cucerită de cei care sprijină opoziţia.

Mai mult de 70 de persoane care au fost rănite în ciocnirile dintre forţele loiale și protestatari ai regimului lui Maduro au fost duși la Centrul Medical Salud Chacao din Caracas, potrivit directorului spitalului. Dintre cei răniți, 42 au fost răniți cu gloanțe de cauciuc și doi au fost tratați pentru răni cauzate de împușcături.

Guaido, care la începutul acestui an s-a autodeclarat președintele interimar al Venezuelei, a anunțat marți că a început “faza finală a Operațiunii Libertate”, o escaladare a efortului său de a-l îndepărta pe Maduro, care a început în ianuarie. El a fost flancat de bărbați în haine militare și vehicule blindate.

Guaido, care anterior a cerut demonstrații la nivel național pe 1 mai, conduce Adunarea Națională din Venezuela și a fost recunoscut ca președinte interimar de zeci de alte țări. El a condus protestele împotriva guvernului, dar discursul său din 30 aprilie a marcat cea mai de succes încercare de a implica armata în îndepărtarea liderului venezuelean.

SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.