MAE anunță introducerea unor noi norme ale UE care garantează cetățenilor europeni care cumpără sau se abonează la servicii digitale online, ca difuzarea de filme, transmisii de evenimente sportive, etc, au acces la ele și când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută intrarea în vigoare a normelor privind asigurarea portabilităţii transfrontaliere a serviciilor de conţinut online în cadrul Uniunii Europene şi subliniază că acestea “deschid noi posibilităţi” pentru cetăţenii UE, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), remis, luni, MEDIAFAX.

“Acest regulament deschide noi posibilități pentru cetățeni și, în același timp, îi protejează pe creatorii de conținut. Salutăm introducerea acestei măsuri care crește potențialul pieței unice digitale europene și asigură mobilitatea necesară abonaților. Spre exemplu, de acum încolo, toţi românii care sunt abonați la platformele online ale unor televiziuni românești vor putea să vizioneze conţinutul oferit de acestea chiar dacă pleacă pentru o perioadă scurtă peste hotare. De asemenea, turiștii sau românii din diaspora care vin în vacanțe în România vor putea beneficia de platformele online la care erau deja abonați”, a explicat măsura ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a contribuit în calitate de raportor al Grupului S&D la realizarea acestei măsuri în perioada în care activa ca deputat în Parlamentul European.

În decembrie 2015, Comisia Europeană a propus un regulament pentru a extinde accesul persoanelor care călătoresc în Uniunea Europeană la conținutul online. Aceasta era prima propunere legislativă din cadrul strategiei privind piața unică digitală, care a fost completată, în septembrie 2016, de adoptarea unor norme moderne în materie de drepturi de autor, pentru a spori diversitatea culturală în Europa și conținutul disponibil online, oferind, în același timp, norme mai clare pentru toți actorii din mediul online.

De aceste reglementări vor beneficia pe de o parte cetățenii UE, care vor avea astfel acces transfrontalier la abonamentele lor, iar pe de altă parte furnizorii acestor servicii, care vor putea asigura portabilitatea acestora fără a fi nevoiți să achiziționeze licențe diferite pentru fiecare stat. Nu sunt prevăzute limite de timp pentru utilizarea portabilității, iar furnizorii de conținut online nu sunt autorizați să perceapă costuri suplimentare pentru serviciile transfrontaliere portabile. Regulamentul este obligatoriu pentru serviciile cu plată. Furnizorii de conținut gratuit pot decide să participe pentru a beneficia de noile norme, însă nu sunt obligați să o facă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.