Patru noi centre de pregătire antepreşcolară, preşcolară şi şcolară vor fi deschise în judeţele Constanţa şi Timiş, în cadrul proiectului „Şi eu vreau la şcoală”, susţinut de Organizaţia Salvaţi Copiii România.

Scopul proiectului este de a preveni și a reduce abandonul școlar timpuriu în rândul copiilor din grupurile vulnerabile din orașele Constanța, Mangalia și Timișoara, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Organizația Salvați Copiii România.

Organizatorii își propun să rezolve această problemă prin servicii de prevenire, intervenție și compensare, la care va fi implicat medicul familial, medicul școlar și cadrele didactice.

„Copiii din medii defavorizate nu beneficiază de acces egal în sistemul naţional de educaţie, cauzele fiind multiple și corelate: condiţiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educație al părinților, lipsa stimulării timpurii prin frecventarea grădiniței, existenţa unui grad mare de discriminare şi marginalizare. Un rol foarte important le revine specialiștilor care lucrează cu acești copii și care pot interveni primii în situația în care văd semnele riscului abandonului școlar”, a declarat, printr-un comunicat de presă, președintele Executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Organizatorii susțin că va fi constituit un grup de lucru, împreună cu specialiștii din domeniul educației și protecției copilului, care vor dezvolta un mecanism de identificare a riscului de abandon școlar și intervenție timpurie în rândul tinerilor vulnerabili, care să fie ulterior aplicat în școli.

În cadrul programelor educaționale, care se vor derula până în aprilie 2021, aproximativ 10.000 de persoane vor primi informații despre importanța educației timpurii, 1.800 de copii vor participa la activități de informare cu privire la importanța educației, aproximativ 500 de copii de etnie romă vor fi integrați educațional, 300 de părinți vor beneficia de activități de educație parentală și circa 100 de persoane din sistemul educațional vor beneficia de formare în domeniul managementului clasei de elevi.

Conform sursei citate, peste 300.000 de copii din România, cu vârsta cuprinsă între 3 și 17 ani, nu sunt înscriși în nicio formă de învățământ, iar numărul copiilor romi, care frecventează grădinița, este în scădere de la 46% în 2011 la 38% în 2016.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul de învățământ 2015-2016, peste 30.000 de copii din ciclul primar și gimnazial au părăsit școala în vreme ce alți aproape 27.000 au abandonat studiile în timpul liceului sau învățământului profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.