Nuclearelectrica SA anunță, într-un comunicat transmis vineri, că Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național SEN).

„Unitatea 2 s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Național în dimineața zilei de 29 martie, ca urmare a declanșării sistemului de protecție al întrerupătorului generatorului turbinei (așadar aferent sistemului electric de proces), din partea clasică, nu cea nucleară a centralei”, precizează Nuclearelectrica.

„Reamintim că nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din data de 25 martie și deconectarea automată a reactorului din data de 29 martie. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută și realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații, așadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securității nucleare”, se arată în comunicat.

„Deconectarea automată a reactorului de la SEN și lucrările de remediere nu au avut impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleară și procedurilor aplicabile”, menționează producătorul de energie.

Joi dimineața, Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 s-a deconectat automat de la SEN „ca urmare a apariției unei disfuncționalități la un sistem electric de proces, partea clasică, nu cea nucleară a centralei”.

„Specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările necesare de remediere în conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice în astfel de situații. Nu există o legătură cauzală între reducerea de putere a Unității 2 din data de 25 martie 2018 și deconectarea automată a reactorului de astăzi, 29 martie 2018. Deconectarea automată a reactorului de la SEN este prevăzută și realizată prin sisteme de protecție prevăzute în proiect în anumite situații, așadar reprezintă un comportament conservativ, procedurat fără impact asupra securității nucleare”, a comunicat producătorul de energie.

„Deconectarea automată a reactorului de la SEN și lucrările de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populației și mediului înconjurător”, a precizat Nuclearelectrica.

Ulterior, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare – CNCAN – a comunicat că oprirea neplanificată a Unității 2 a Centralei Nuclearoelectrice (CNE) Cernavodă din data de 29 martie a avut loc „în condiții depline de securitate radiologică și nucleară”.

Oprirea neplanificată a avut loc „conform procedurilor de sistem ale CNE Cernavodă și specificațiilor tehnice ale echipamentelor energeticede bază, turbină și generator, transmise de furnizori, cu respectarea procedurilor de trecere a reactorului nuclear în funcționare la putere redusă pe perioada desfășurării activităților de depistare a defectului și de remediere a acestuia până la repunerea în funcțiune, recuplarea la sistem și încărcarea la putere maximă”, a precizat CNCAN, într-un comunicat oficial.

Compartimentul de specialiși CNCAN cu sediul permanent în incinta CNE Cernavodă a participat la supravegherea opririi neplanificate a Unității 2 conform procedurilor CNCAN, asigurând monitorizarea parametrilor funcționali și verificarea lipsei complete a influențelor radiologice asupra personalului de exploatare, mediului și populației din zonă, precum și lipsei oricărui eveniment de natură radiologică sau nucleară.

„Confirmăm faptul că pe teritoriul României radioactivitatea mediului este de 10 ori mai mică decât limita de alarmare (200 Bq/m3), precum și că debitul de doză gamma externă este, ca medie, de 10 ori mai mic decât limita de alarmare (10 µSV/h). Aceste date sunt confirmate în baza rapoartelor Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului a Agenției Naționale de Protecție a Mediului, care conțin informații referitoare la radioactivitatea probelor de aerosoli”, a menționat CNCAN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.