”O combinație reușită de roman istoric și roman polițist scris într-un stil antrenant.” (Amazon)

Pauline Peters (n.1966) este pseudonimul jurnalistei germane Beate Sauer, care, sub acest nume și vreo alte două a publicat mai multe romane istorice și polițiste. Locuiește și lucrează în Kőln.
Camera rubinie e primul volum din trilogia ”Victoria Bredon”.

Scriu editorii: ”Londra, 1907: Împotriva voinţei familiei ei nobile și influente, tânăra și rebela Victoria locuiește, după moartea tatălui său, cu Hopkins, majordomul acestuia, un bărbat riguros, destoinic și demn, în jur de șaptezeci de ani. Nu este bogată, dar este fericită. Lumea ei începe însă să se clatine când apar indicii despre un vechi secret al familiei.

Unica persoană care ar putea să-i răspundă întrebărilor este asasinată… Reputaţia Victoriei este în pericol. Cavaler și serviabil se dovedește a fi atractivul ziarist Jeremy Ryder. Dar se poate oare Victoria încrede în el?”

Romanul, ca multe altele din cxele scrise de Suaur, este un amestec de roman istoric și thriller.
Victoria Brendon e o tânără rebelă căreia îi place să facă fotografii pe care le vinde unui ziar. Sfidează regulile rigide și se alătură mișcării sufragetelor. Se îndrăgostește de un tânăr duce chipeș care îi acceptă comportamentul rebel. Majodormul Stephen Hopkins scrie și el la ziar, are o rubrică culinară sub un pseudonim feminin, Mrs. Ellingham. Este loial, dar cu un comportament ciudat. Victoria află că tatăl ei, un fost medic legist, i-a ascuns multe, dar cel care i-ar putea dezvălui secretele este asasinat și tânăra pleacă pe urmele asasinului. Ajutată și de majordom. Descoperă curând alte trei crime. Îl lăsm pe cititor să afle mai multe.

Camera care dă titlul romanului e o cameră de bordel.

Merită menționată nota autoarei, la finalul postfeței: ”Câteva cuvinte despre sufragete. Dacă aș fi trăit în vremurile în care se petrece acțiunea din Camera rubinie, probabil aș fi considerat-o pe Emmeline Pankhurst o persoană dificilă. Multe dintre acțiunile sufragetelor le-aș fi considerat poate discutabile. Dar cercetând lupta lor pentru dreptul femeilor de a vota m-am lămurit încă o dată că dreptul universal la vot este un superior câștig democratic, nu unul de la sine înțeles.”

Pauline Peters – Camera rubinie. Editura RAO. Traducere din germană de Cornel Stoenescu. 448 pag.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.