CONSTANŢA (MEDIAFAX) – Produse expirate de un an de zile, mizerie, dar şi o rață întreagă, congelată cu tot cu pene, au fost descoperite, joi, de comisarii de la Protecția Consumatorilor la două terase, aflate în zona Cazino, din stațiunea Mamaia, activitatea acestora fiind suspendată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul general al OPC, Paul Anghel, care a coordonat controlul la terasele şi restaurantele din stațiunea Mamaia, a declarat, joi, presei, că la două dintre acestea, Balans și Azzuro, au fost descoperite adevărate focare de infecție, mizerie de nedescris în bucătării și în zonele de lucru, carne și mici expirați și chiar o rață întreagă, cu tot cu pene, pusă la păstrare într-un congelator.

De asemenea, comisarii au mai descoperit la punctul de lucru al unei alte societăți că vânzătorii pretindeau că ar fi comercializat sucuri naturale, dar, de fapt, acestea erau doar substanțe chimice, unele dintre ele chiar periculoase și, mai mult decât atât, expirate de un an.

„O locație din zona Cazino faleză oferea gratuit mostre din aceste <poțiuni>, în principal copiilor, îndemnând totodată părinții să cumpere un produs fresh natural. În depozit nici urmă de fructe, ci doar bidoane, unele expirate de câteva luni, cu siropuri concentrat cu diverse arome și culori. Pe lângă amenda aferentă, de 13.000 de lei, punctul de lucru a fost sancționat complementar cu oprirea temporară a prestării de serviciu până la remedierea abaterilor constatate”, a spus Paul Anghel, care a precizat că în componența siropurilor se aflau și aditivi alimentari periculoși, interziși în unele state ale UE.

„Aditivul alimentar aflat în compoziția siropului era E133. E133 este un aditiv alimentar periculos, ce este interzis în peste 10 țări din Uniunea Europeană. Doza maximă admisă a fost scăzută treptat de la 12,5 mg/kg corp, în 1975, la 10 mg în 1985, iar în 2010, la 6 mg. Această scădere s-a datorat noilor studii ce au avut ca scop determinarea efectelor E133 asupra organismului. (…) Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. Poate afecta negativ atenția și activitatea copiilor, fapt care trebuie adus la cunoștința părinților la locul de comercializare”, a mai precizat Paul Anghel.

Anghel a mai spus că ar trebui ca populația să cunoască atât locațiile ce au fost sancționate, dar și abaterile pentru care au fost aplicate sancțiunile.

„După ceea ce am văzut la ultimele controale pe litoralul românesc cred cu tărie într-o idee mai veche: de a afișa la loc vizibil, la intrare în restaurant, bar, fast food, cafenea un afiș cu informare potrivit căreia acel operator economic a fost sancționat, pentru ce abateri constatate și cu ce măsuri/ sancțiuni complementare, astfel încât consumatorul să fie informat și să ia, în deplină cunoștință de cauză, decizia de a intra sau nu în acel spațiu”, a mai declarat Anghel.

Activitatea operatorilor economici descoperiți cu abateri a fost sistată, aceștia primind și amenzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.