Ucraina și țările aliate Statelor Unite din estul Europei sunt îngrijorate de posibilitatea ca exercițiile militare ale Rusiei să fie “un cal troian” cu scopul de a amplasa echipamente militare în Belarus, a declarat generalul Ben Hodges, comandantul forțelor americane de pe continentul european.

Moscova afirmă că exercițiile militare, programate să aibă loc în luna septembrie în vestul Rusiei și Belarus, vor respecta limitele internaționale în ceea ce privește dimensiunea, însă oficialii NATO sunt în continuare nesiguri în legătură cu scopul și scara desfășurării acestor manevre.

Hodges a declarat că oficialii NATO vor monitoriza echipamentele militare aduse de forțele ruse în Belarus cu ocazia exercițiilor Zapad 2017.

“Oamenii sunt îngrijorați că este un cal troian. Ei (rușii) spun că «Doar efectuăm un exercițiu», și apoi, brusc, au mutat toți acești militari și echipamente altundeva”, a declarat oficialul american.

Hodges a precizat că nici există indicii că Rusia ar avea astfel de planuri, însă o mai mare deschidere din partea Moscovei ar putea reasigura statele din estul Europei.

Unii aliați NATO sunt de părere că la exerciții ruse ar putea participa până la 100.000 de militari, însă Moscova a transmis că va invita observatori în cazul în care numărul trupelor participante depășește 13.000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.