Omenirea va epuiza pe 1 august resursele pe care Terra i le-a furnizat pentru anul acesta și va trăi “pe credit” timp de cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network.

Global Footprint Network mai subliniază că perioada în care omenirea epuizează resursele anuale este din ce în ce mai scurtă.

1 august este “data la care vom utiliza mai mulți arbori, mai multă apă, mai mult sol fertil și pește decât ne poate furniza Terra pentru un an pentru a ne alimenta, găzdui și deplasa și data la care am emis mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi oceanele și pădurile”, a explicat Valérie Gramond, de la World Wide Fund (WWF), partener al Global Footprint Network.

În 2018, ziua în care se termină resursele generate de Pământ, “Earth Overshoot Day” (EOD), adică data când solicitările umanității depășesc capacitatea de regenerare a Terrei în acel an – un concept lansat la începutul anilor 1970 -, a venit cel mai repede, anul trecut termenul fiind pe 3 august.

Fenomenul este provocat de consumul excesiv, dar și de risipă, a mai spus Valérie Gramond, care a reamintit că, în lume, o treime din alimente sfârșesc la gunoi.

Situația diferă de la țară la țară, Qatarul și Luxemburgul, state mici, cu populație puțină, având o amprentă ecologică puternică. Dacă toată lumea ar trăi ca ele, “ziua depășirii” ar fi calculată undeva între 9 și 19 februarie, spun cei de la WWF.

În Vietnam, în schimb, data reținută ar fi 21 decembrie.

Cei de la WWF mai spun că nivelul emisiilor de dioxid de carbon a crescut din nou în 2017, după trei ani de stabilizare.

Pe site-ul dedicat acestei zile sunt prezentate diverse soluții pentru a contracara tendința: revizuirea modului în care sunt gândite orașele, dezvoltarea și privilegierea energiei ecologice, lupta împotriva risipei alimentare și a consumului excesiv de carne, limitarea expansiunii demografice.

Pe site-ul http://www.footprintcalculator.org/, oricine își poate calcula amprenta ecologică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.