Patru state arabe care au încetat legăturile diplomatice cu Qatarul și au instaurat o blocadă economică au trimis, vineri, o listă cu 13 cereri către Doha pentru a pune capăt crizei, relatează site-ul agenției Reuters.

Lista a fost semnată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein, iar printre măsurile propuse se numără închiderea televiziunii Al Jazeera, reducerea legăturilor cu Iranul, închiderea unei baze militare turce din Qatar și predarea tuturor teroriștilor care provin din aceste patru state.

Cele patru state arabe au acordat Qatarului un termen de 10 zile pentru a lua aceste măsuri. Lista cu cereri a fost predată autorităților de la Doha de către Kuweit, care mediază disputa.

La începutul acestei săptămâni, Secretarul de Stat american Rex Tillerson a declarat că vecinii Qatarului au întocmit o listă cu cereri care sunt “rezonabile și aplicabile”.

Qatarul a anunțat în repetate rânduri că vrea să negocieze concesii dacă îi este trimisă o listă cu cereri, dar dorește ca țările arabe să ridice blocada care împiedică livrările de alimente și medicamente. Totuși, regimul de la Doha respinge în continuare ideea că susține organizații teroriste.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen și Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor rețele teroriste precum Stat Islamic și Al-Qaida.

Decizia a fost însoțită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre și maritime între unele dintre aceste țări și Qatar, precum și cu interdicții de survol pentru companiile aeriene din Qatar și restricții de călătorie pentru cetățenii qatarioți.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.