Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz, din județul Mureș, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, va fi reabilitat cu peste două milioane de lei, iar la finalul lucrărilor, turnul de clopotniță, una dintre cele mai frumoase construcții medievale din Transilvania, va putea fi vizitat.

Localitatea Saschiz, în care, pe lângă biserică, se află și o cetate țărănească, este una dintre zonele preferate de Prințului Charles al Marii Britanii, care a vizitat-o de mai multe ori.

În această localitate se află și Ansamblul Bisericii Fortificate care a obținut finanțare nerambursabilă pentru executare de lucrări de reparații și conservare.

Din fondurile alocate turnul de clopotniță va fi restaurat prin lucrări asupra zidăriei de interior și asupra fațadelor, iar la finalul lucrărilor, în 2019, acesta va putea fi vizitat, deoarece aici se vor amenaja scări interioare de lemn, se va reface acoperișul și pardoseala, precum și instalația electrică.

Astfel, oferta de vizitare a acestui patrimoniu se va îmbogăți, pe lângă accesul în biserică și cu accesul în turn și cu posibilitatea de a te reculege în acest spațiu liniștit.

Totodată, în cadrul ansamblului fortificației din Saschiz se vor amenaja și locuri de relaxare în vecinătatea aleii circulare, a bisericii, a zonelor verzi și se vor instala indicatoare.

Biserica de la Saschiz, județul Mureș, alături de celelalte biserici din patrimoniul mondial UNESCO – Biertan, Valea Viilor, Prejmer, Viscri, Câlnic, Darju –, toate situate în Regiunea Centru, au fost construite în urma cu mai mult de cinci secole și sunt considerate de specialiști ca fiind printre cele mai frumoase și reprezentative biserici.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, Ansamblul Bisericii Fortificate Saschiz a obținut peste două milioane de lei finanțare nerambursabilă pentru executarea de lucrări de reparații și conservare, contractul fiind semnat la Alba Iulia.

”Creșterea atractivității turistice și a numărului de turiști, fie ei elevi, studenți, instituții de cultură, sași, români sau străini, precum și dezvoltarea economică locală sunt doar o parte din rezultatele acestui proiect. Vizitarea acestui obiectiv inclusiv în mediul online va fi un alt avantaj pe care îl va oferi acest obiectiv turistic, ca urmare a finanțării primite”, potrivit ADR Centru.

Reprezentantul Parohiei Evanghelice Saschiz, Johannes Halmen, alături de Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

”Patrimoniul cultural al Regiunii Centru este foarte bogat, cuprinzând numeroase cetăți, vestigii antice, castele, palate, biserici, mănăstiri, răspândite pe o larga arie geografică. Potențialul turistic al acestor obiective este sub-exploatat, deoarece starea fizică a multora este necorespunzătoare, semnalizarea este deficitară, structurile de cazare turistică sunt insuficiente, iar în unele situații și căile de acces sunt impracticabile. Pentru a da un impuls real dezvoltării turismului cultural, sunt necesare acțiuni concertate de conservare, restaurare și punere în valoare a clădirilor cu valoare arhitectonică și istorică. Noi, prin proiectele pe care le-am gestionat prin POR 2007-2013, și acum prin POR 214-2020, am reușit să finanțăm și vom finanța, fie reabilitări de drumuri, fie modernizări de structuri turistice sau restaurări de obiective istorice, și astfel susținem creșterea potențialului turistic, impulsionăm deschiderea de noi activități comerciale și dezvoltarea economică în zonă, atragerea de noi turiști, conservându-ne astfel identitatea culturală”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursa: Mediafax

 

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.