În această perioadă, până la 31 iulie 2017, fermierii pot depune proiecte de finanțare pentru investiții în exploatațiile agricole, granturile putând ajunge la 2,5 milioane de euro per proiect, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Astfel, prin Măsura 4.1 „Investiții în exploatații agricole” se pot finanța activități cum ar fi înființarea sau modernizarea ferme vegetale, inclusiv dotarea acestora cu utilități; înființarea sau modernizarea de ferme zootehnice, inclusiv dotarea acestora cu utilități; achiziția de utilaje și echipamente agricole; achiziția de mijloace de transport specializate; instalarea unor capacități de depozitare a produselor agricole primare; instalarea unor capacități de procesare, depozitare și comercializare a produselor procesate.

Amplasamentul investiției poate fi atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Valoarea grantului poate fi de maximum două milioane de euro per proiect, iar contribuția beneficiarului trebuie să fie de minimum 10% în cazul producției agricole și a depozitării acesteia, respectiv de 50% în cazul procesării, depozitării și comercializării.

În cadrul aceleiași Măsuri mai acționaeză și Submăsura 4.1.a – „Investiții în exploatații pomicole”. În acest caz, activitățile eligibile sunt: înființarea și modernizarea fermelor pomicole, inclusiv înființarea și reconversia plantațiilor pomicole și modernizarea parcului de mașini și utilaje agricole; înființarea și modernizarea unităților de procesare la nivelul fermelor și investiții în vederea comercializării; producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile; înființarea și/sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilități și racordări; achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci.

Amplasamentul investiției poate fi atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Valoarea grantului poate fi de maximum 2,5 milioane de euro, iar contribuția beneficiarului trebuie să fie de 50%.

Tot pentru investițiile în exploatații agricole mai acționează și Măsura 4.2 de finanțare din cadrul PNDR. În acest caz, activitățile eligibile sunt: înființarea, extinderea și/sau modernizarea și dotarea unităților de procesare, inclusiv investiții privind marketingul produselor; înființarea, extinderea și/sau modernizarea de rețele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și capacități de ambalare; producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile.

Și în cadrul Măsurii 4.2, amplasamentul investiției poate fi atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Valoarea grantului poate fi de maximum 2,5 milioane de euro, iar contribuția beneficiarului trebuie să fie de 50%.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.