Președintele ales al CE Ursula von der Leyen i-a transmis o scrisoare comisarului european propus pentru portofoliul transporturi Rovana Plumb, precizând că sarcina acesteia în următorii cinci ani va fi să se asigure că transportul european este sustenabil, rezonabil ca preț și accesibil.

Redăm integral scrisoarea transmisă de Ursula von der Leyen:

„Transportul ajută oamenii, serviciile și bunurile să circule liber în Uniune. Conectează oameni din diferite regiuni și țări și ne apropie. Cererea pentru transport continuă să crească pe măsură ce economiile și societățile noastre devin mai integrate. Acest lucru creează noi inovații și oportunități de investiții, dar declanșează și noi provocări.

Sectorul transporturilor va avea o contribuție importantă la canalizarea potențialului tranziției digitale și climatice. Pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, Europa trebuie să-și reducă și mai mult și mai rapid emisiile. Transportul va fi un element central al Acordului Verde European.

Sarcina dumneavoastră în următorii cinci ani este să vă asigurați că transportul european este sustenabil, sigur, rezonabil ca preț și accesibil.

• Pentru a ne asigura că avem un sector al transporturilor adecvat pentru o economie modernă, digitală și curată, ar trebui să propuneți o strategie cuprinzătoare pentru o mobilitate sustenabilă și inteligentă. Ca parte a acestui lucru, ar trebui să vă concentrați pe creșterea adoptării combustibililor sustenabili și alternativi pentru transportul rutier, maritim și aerian.

• Veți coordona activitatea privind extinderea Sistemului de Tranzacționare a Emisiilor pentru sectorul maritim și reducerea subsidiilor pentru companiile aeriene.

• Vă voi ruga să jucați rol de lider la forumurile internaționale, în mod notabil în negocierile pe tema reducerii emisiilor globale de la Autoritatea Internațională de Aviație Civilă și la Organizația Maritimă Internațională.

• Veți contribui la ambițiile de reducere a poluării la zero, focusându-vă pe diminuarea impactului transportului asupra climatului și mediului natural.

• Vreau să contribuiți la revizuirea Directivei privind Impozitarea Energiei în sensul alinierii cu ambițiile noastre în plan climatic și încetarea subsidiilor pentru combustibili fosili.

• Vreau să concentrați asupra unei piețe corecte și funcționale pentru transport.

• Pe măsură ce transportul evoluează și se modernizează, ar trebui să va asigurați că rămâne rezonabil ca preț, fiabil și accesibil, iar drepturile pasagerilor sunt respectate.

• În mod particular prioritară este necesitatea pentru standarde ridicate de siguranță

• Ar trebui să asigurați implementarea proiectelor duale de infrastrastructura pentru a îmbunătății mobilitatea militară”, arată documentul.

Ursula von der Leyen a anunțat, marți, portofoliile pentru comisarii europeni propuși de statele membre ale UE.

În următoarea etapă, Parlamentul European va trebui să aprobe întregul colegiu al comisarilor, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate/vicepreședintele Comisiei Europene. Acest lucru va fi precedat de audierile comisarilor desemnați în fața comisiilor parlamentare relevante, în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Pe baza aprobării date de către Parlamentul European, Consiliul European numește în mod oficial Comisia Europeană, în conformitate cu articolul 17 alineatul (7) din Tratatul Uniunii Europene.

Comisarii europeni nominalizați de Ursula von de Leyen urmează să fie audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European în perioada 30 septembrie – 8 octombrie, potrivit publicației Le Monde.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.