Președintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles, că prioritatea României este ”o alianță puternică, unită și coezivă” și o întărire a relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, în cadrul unei declarații de presă susținute înainte de participarea la reuniunea NATO, care sunt prioritățile României, atât la nivelul întregii alianțe militare, cât și în regiune. Consolidarea flancului estic este unul dintre subiectele care vor fi discutate de oficialii NATO.

”Ne dorim o alianță puternică, unită, coezivă, care merge înainte. Vrem o întărire a relației transatlantice, relația între SUA și Europa trebuie să fie o relație foarte, foarte puternică. Dacă ne apropiem un pic de zona noastră, de regiunea noastră, atunci este clar că noi ne dorim un flanc estic bine consolidat, dorim însă ca acest flanc estic să fie consolidat echilibrat și acest lucru l-am detaliat și altă dată, l-am prezentat și în summitul de la Varșovia și constat cu mare bucurie că ideea a fost preluată la modul general și se lucrează la un concept care va duce la o abordare echilibrată pe flancul estic”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Reuniunea NATO are loc în contextul în care Marea Britanie a ridicat gradul de alertă teroristă la nivelul ”critic”, în urma atentatului de la Manchester Arena. Alianța a exprimat deja o abordare comună a statelor membre, iar discuții ar urma să aibă loc cu privire la finanțarea unor programe pentru combaterea terorismului.

”Eu cred că este o abordare bună să ne focusăm un pic mai mult pe combaterea terorismului și nu cred că va trage resurse din alte programe. Lucrurile sunt complementare și ultima etapă la care s-a ajuns după negocieri privind cum să se poziționeze NATO față de terorism, arată că este o abordare pe care toată lumea și-o dorește, iar finanțarea va veni pe proiecte concrete și discutate”, a mai spus Iohannis.

La reuniunea NATO de la Bruxelles participă, pentru prima oară, președintele SUA Donald Trump. Acesta are și o serie de bilaterale pe agenda de lucru, însă nu și cu președintele Klaus Iohannis, pe agenda președintelui României aflându-se doar o întâlnire bilaterală cu omologul său polonez Andrzej Duda.

Sursa: Mediafax

SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.