Polonia speră că Turcia va adera în cele din urmă la Uniunea Europeană, a declarat marți președintele polonez Andrzej Duda, cu două zile înainte de un summit UE în care vor fi discutate relațiile tensionate între Bruxelles și Ankara, relatează site-ul agenției Reuters.

“Polonia a susținut și susține eforturile de aderare a Turciei la UE. Sper că Turcia și UE vor continua pe același drum… care să se încheie cu aderarea Turciei”, a spus Duda, în cadrul unei conferințe comune cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, la Varșovia.

Președintele turc a făcut un apel către toate statele membre UE aliate Ankarei să susțină acest demers european.

“Numărul de capitole necesare pentru finalizarea procesului de aderare a crescut de la 15 la 35, pentru a nu accepta Turcia. Dacă nu ne veți accepta, spuneți-ne, ca să nu ne mai preocupăm cu asta”, a spus Erdogan.

Erdogan și Duda au convenit dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul întregii regiuni.

“Am discutat despre ce putem face pentru a extinde legăturile dintre Turcia și Polonia. Polonia are un mare potențial în ceea ce privește minele de cărbune”, a mai spus Erdogan.

Liderul de la Ankara a mai precizat că Uniunea Europeană a trimis doar 885 de milioane de euro din cele 3 miliarde de euro promise în baza acordului privind refugiații semnat în 2015.

În baza acordului UE-Turcia, zeci de mii de imigranți care au traversat Turcia spre Europa au fost opriți, iar Bruxelles-ul a promis un ajutor financiar pentru relocarea acestora. La schimb, era prevăzut accesul cetățenilor turci în zona de liberă circulație Schengen și revitalizarea dosarului privind aderarea Turciei la UE.

VIATenews
SURSĂMediafax
SHARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.