Primăria Capitalei anunță că protestul din 10 august nu are organizatori, deoarece persoanele chemate la discuții privind organizarea manifestării au refuzat să semneze protocolul aferent și „să-și asume răspunderea”, instituția subliniind că o simplă notificare este nulă din punct de vedere legal.

„Manifestația anunțată pentru vineri, 10 august, în Piața Victoriei, nu are organizatori. În cadrul ședinței Comisiei de avizare a cererilor de organizare și desfășurarea a adunărilor publice, care a avut loc astăzi, la Primăria
Municipiului București, au fost discutate, printre alte solicitări, două cereri de organizare a unui miting, în Piața Victoriei, pe data de 10 august”, au precizat reprezentanții Primăriei Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată mai precizează că prima notificare a fost formulată de Alexandru Dan Baban-Neacșu, reprezentat Cristian Mihail Dide și Tudor Carstoiu și înștiințează municipalitatea cu privire la organizarea, în data de 10
august, începând cu ora 19.00, în Piața Victoriei, a unei adunări publice.

„Prin aceeași notificare se solicitată Primăriei Municipiului București să asigure „toate condițiile necesare pentru desfășurarea pașnică a adunării precum și siguranță și securitatea participanților”. Facem precizarea că, la propunerea comisiei privind întocmirea unui protocol, conform legii 60/1991 republicată, pentru stabilirea detaliilor tehnice, domnii Cristian Mihail Dide și Tudor Carstoiu au refuzat încheierea vreunui document și semnarea acestuia, neasumându-și nicio răspundere în acest sens. (…) Cea de a două notificare aparține Școlii Româno-Bizantine Ortodoxe care aduce la cunoștință Primăriei Municipiului București organizarea unui miting, cu 1.8 milioane de participanți, care urmă să înceapă în fața primăriilor de sector. Ulterior, coloana de manifestanți urma să se deplaseze către Piața Victoriei și Piața Constituției. Facem precizarea că reprezentanții Școlii Româno-Bizantine Ortodoxe au renunțat astăzi la această cerere”, mai precizează Primăria.

Municipalitatea mai arată, în ceea ce privește decizia unor organizatori de adunări publice de a formula notificări către autoritățile publice în vedere organizării protestelor, că această posibilitate nu este prevăzută în
Legea 60/1991 privind organizarea adunărilor, nu are nici o acoperire juridică, această fiind nulă din punct de vedere legal.

„Primăria Municipiului București reamintește faptul că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligația să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliția Capitalei, Brigada Rutieră, Poliția Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanță, pentru a stabili concret, împreună cu autoritățile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranță pentru participanți, cât și pentru bucureștenii care se vor află în acel perimetru sau în zonele adiacente”, mai spune Primăria.

De asemenea, unul dintre liderii protestatarilor din Piața Victoriei precizează că nu își asumă protestul de vineri, în calitate de organizatori.

“Avem o declarație depusă pe care forțele de ordine, prezente acum la această comisie, trebuiau să o analizeze. Față de declarația pe care eu am depus-o nu mi s-a adus niciun fel de observație. Am fost invitați să ni se spună nimic. Domnul Bădulescu a spus că, având în vedere că domnul Cioacă, cel care reprezintă Federația Română de Pretutindeni, s-a retras și atunci următorii organizatori pe listă sunt invitați la comisie, vreau să îi aduc aminte că există domnul Florian Tone, din Piața Victoriei, care a declarat și declară zi de zi protestele din Piața Victoriei. Înaintea domnului Cioacă, există domnul Tone care declară acea adunare publică în fiecare zi. Noi ne asumăm responsabilitate de a mobiliza oameni, nu avem cum de a ne asuma responsabilitatea de a semna documente. (…) Nu ne asumăm acest protest ca organizatori”, a declarat Mihai Cristian Dide, unul din liderii protestatarilor din Piața Victoriei.

“În timp real, în funcție de numărul pe care aceștia îl așteaptă, ni-l vor comunica iar noi, la rândul nostru, împreună cu Jandarmeria, cu Poliția Locală, cu Poliția Circulației, așa cum spune în articolul 4 al legii 60, vom lua măsurile care se impun astfel încât Bucureștiul să stea într-o stare de normalitate, chiar dacă vom avea o acțiune de nemulțumire exprimată de cei doi organizatori, împreună cu participanții. Zona de desfășurare rămâne aceeași, Piața Victoriei”, a declarat viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.